Πώς να επιλέξω το κρεβατάκι μωρού; | Οδηγός βήμα – βήμα

κρεβατάκι μωρού οδηγός αγοράς

Βρίσκεστε στη φάση που περιμένετε με ανυπομονησία το καινούργιο μέλος της οικογένειάς σας, και όπως είναι φυσικό διαμορφώνετε το βρεφικό δωμάτιο που θα το περιμένει! Χρώματα στους τοίχους, κουρτίνες, χαλάκια, παιχνίδια και μωρουδιακά, συνθέτουν το τέλειο σκηνικό μιας ιδανικής βρεφικής “φωλιάς”. 

Ωστόσο, το βασικότερο στοιχείο ενός βρεφικού δωματίου, δεν είναι όλα αυτά, αλλά το βρεφικό κρεβατάκι ή αλλιώς κούνια μωρού. Τα παιδικά κρεβάτια είναι αυτά στα οποία τα μωράκια περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της μέρας τους. Η επιλογή του είναι πολύ σημαντική, και συχνά δυσκολεύει τους νέους γονείς. Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσουμε βήμα – βήμα, πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρεβατάκι μωρού, έτσι ώστε η δική σας επιλογή να γίνει πιο εύκολη!

1. Τύπος

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο ένα είδος βρεφικής κούνιας, όπως επίσης δεν έχουν όλοι οι γονείς τις ίδιες ανάγκες. Γι΄αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από τον “τύπο” που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις δικές σας απαιτήσεις.

Κλασικό βρεφικό κρεβάτι 

Το κλασικό βρεφικό κρεβάτι παρέχει άφθονο χώρο για να μεγαλώσει το μωράκι σας. Αποτελεί μια διαχρονική και “ασφαλή” επιλογή που προστατεύει το μωράκι όσο κοιμάται. Διαθέτει διαφορετικές επιλογές ύψους του στρώματος καθώς όσο το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει και να σηκώνεται σε όρθια θέση, θα πρέπει να χαμηλώστε το ύψος του στρώματος έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να υπερπηδήσει τα κάγκελα του κρεβατιού.

Πολυμορφικό βρεφικό κρεβάτι

Τα πολυμορφικά βρεφικά κρεβάτια, απευθύνονται στους γονείς που θέλουν να επενδύσουν σε κάτι παραπάνω από απλά ένα κρεβάτι. Παρέχουν τον απαραίτητο χώρο για τον ύπνο του μωρού, αλλά και χώρους αποθήκευσης για τις ανάγκες του όπως: συρταριέρα, ντουλάπι, ράφια κ.α. Δεδομένου ότι ο χώρος του βρεφικού δωματίου είναι συνδεδεμένος και με την αλλαγή της πάνας, ο συγκεκριμένος τύπος κρεβατιών εξυπηρετεί και αυτή την ανάγκη, καθώς διαθέτει ειδική θέση για αυτό το σκοπό! Αν και οι διαστάσεις της πολυμορφικής κούνιας είναι μεγαλύτερες από μια κλασική, λόγω του ότι έχετε τον μεγαλύτερο όγκο αποθηκευτικών χώρων σε ένα έπιπλο, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε τον χώρο που θα χάνατε σε περίπτωση που είχατε κάθε συρταριέρα, ντουλάπι, κ.α, μεμονωμένα σε ξεχωριστά σημεία. 

Μετατρεπόμενο προεφηβικό κρεβάτι

 Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται τα κρεβάτια τα οποία μπορούν να συντροφεύσουν το παιδί για αρκετά μεγάλο διάστημα. Συγκεκριμένα μέχρι και την ηλικία των 7 ετών περίπου.  Προσαρμόζονται στις ανάγκες του παιδιού σας που μεγαλώνει, και έτσι μετατρέπονται από βρεφικό σε προ-εφηβικό κρεβάτι ή μικρό καναπέ.

2. Ασφάλεια

Είναι λογικό πως η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα σε όλα όσα αφορούν το μωρό σας. Πόσο μάλλον για το κρεβατάκι του. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καινούργιο κρεβάτι για το μωρό σας, και όχι μεταχειρισμένο.

Μπορεί ένα μεταχειρισμένο κρεβατάκι εκ πρώτης όψεως να μοιάζει σε καλή κατάσταση και χωρίς καμία ζημιά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και το κρεβατάκι είναι 100% ασφαλές.

Επομένως, ξεκινώντας με γνώμονα ότι θα επιλέξετε ένα ολοκαίνουριο κρεβατάκι μωρού, θα πρέπει αρχικά να βεβαιωθείτε ότι πληροί όλα τα πρότυπα ασφαλείας που έχουν οριστεί από την ευρωπαϊκή ένωση. Έπειτα, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα κάγκελα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι μικρότερη των 6 εκατοστών έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σφηνώσει το κεφαλάκι του μωρού ανάμεσά τους. Επίσης φροντίζουμε να αλλάξουμε το ύψος του στρώματος σε χαμηλότερη θέση πριν το μωρό μας γίνει 6 μηνών.

3. Πρακτικότητα

Δεδομένου ότι η κίνηση του να τοποθετήσετε και να βγάλετε το μωρό από την κούνια, είναι μία κίνηση που θα επαναλάβετε αμέτρητες φορές, θα πρέπει να γίνεται χωρίς να δυσκολεύεστε.

Έτσι, η κούνια είναι σημαντικό να έχει το κατάλληλο ύψος για εσάς, όπως επίσης και να προσφέρει το κρεβάτι διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης του στρώματος . Τα χαρακτηριστικά αυτά θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά σας μιας και αφορούν κινήσεις που θα κληθείτε να κάνετε πολύ συχνά.

4. Συχνές ερωτήσεις

Πότε πρέπει να αγοράσω κρεβατάκι/κούνια μωρού;

Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν την έρευνα για την αγορά της βρεφικής κούνιας το διάστημα κατά το οποίο διαμορφώνουν το βρεφικό δωμάτιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν αγοράσει το βρεφικό κρεβάτι μέχρι τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης.

Μπορεί το νεογέννητο να κοιμηθεί σε βρεφικό κρεβατάκι;

Ναι, το βρεφικό κρεβατάκι συνοδευόμενο από κατάλληλο στρώμα είναι απόλυτα ασφαλές για να κοιμηθεί ένα νεογέννητο. Ωστόσο, εάν δεν αισθάνεστε άνετα με το μωρό σας να κοιμάται σε κούνια ή σε ξεχωριστό δωμάτιο (αν η κούνια είναι σε διαφορετικό δωμάτιο), μπορείτε να επιλέξετε λίκνο για το μωρό σας το οποίο μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα και έτσι μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι σας.

Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσω;

Πολλοί γονείς θεωρούν πως θα πρέπει να διαθέσουν ένα υπέρογκο ποσό για την αγορά του κατάλληλου κρεβατιού για το μωράκι τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς υπάρχουν επιλογές που πληρούν όλα τα στάνταρ ασφαλείας και ξεκινάνε μικρότερες των 150€.

Ευχόμαστε η προετοιμασία του βρεφικού δωματίου να πηγαίνει όπως θέλετε! Η ομάδα του superbaby.gr σας εύχεται τα καλύτερα για τον ερχομό του μικρού σας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέρη του δωματίου, μπορείτε να συμβουλευτείτε το αντίστοιχο άρθρο μας: Ασφαλές βρεφικό δωμάτιο – Χρήσιμες συμβουλές”

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button