Πότε βγάζουν τα πρώτα δόντια τα μωρά;

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά

Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού, αποτελεί σημείο ορόσημο για τη βρεφανάπτυξη. Με λίγα λόγια είναι μια σαφής ένδειξη ότι εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης. Όμως πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πότε τα μωρά βγάζουν συνήθως τα πρώτα τους δοντάκια, τι είναι η οδοντοφυΐα, τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, και πώς θα φροντίζετε τα νεογιλά δόντια με τον κατάλληλο τρόπο.

Πότε βγάζουν τα μωρά τα πρώτα τους δόντια;

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση για το πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δόντια, καθώς κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές αρχίζουν περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Μερικά μωρά μπορεί να βγάλουν το πρώτο τους δόντι ήδη από την ηλικία των τριών μηνών, ενώ άλλα ακόμα και μετά τα πρώτα τους γενέθλια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παραπάνω μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το παιδάκι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον/την παιδίατρό σας σχετικά.

Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα δόντια του μωρού μπορεί επίσης να ποικίλλει. Συνήθως, τα δύο κάτω μπροστινά δόντια (γνωστά και ως κάτω κεντρικοί κοπτήρες) εμφανίζονται πρώτα και ακολουθούν τα δύο επάνω μπροστινά δόντια (οι άνω κεντρικοί κοπτήρες). Από εκεί και έπειτα, τα δόντια εμφανίζονται συνήθως σε ζευγάρια.

Τι είναι η οδοντοφυΐα;

Η οδοντοφυΐα είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πρώτα δόντια ενός μωρού βγαίνουν μέσα από τα ούλα. Καθώς τα δόντια πιέζουν τον ιστό των ούλων, τα βρέφη είναι πιθανό να αισθανθούν δυσφορία ακόμη και πόνο. Συνήθως αυτό συνοδεύεται με την έντονη επιθυμία να μασήσουν αντικείμενα.

Η οδοντοφυΐα είναι μια φυσική διαδικασία και σημάδι της ανάπτυξης του μωρού. Ωστόσο μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς.

Είναι σημαντικό να παρέχετε φροντίδα και ανακούφιση στο μωράκι.
Σε αυτό, θα σας φανούν πολύ χρήσιμα τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα μασητικά παιχνίδια για το μωρό σας

Φροντίδα των δοντιών του μωρού

Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του μωρού σας, είναι σημαντικό να αρχίσετε να τα φροντίζετε. Παρόλο που αυτά τα δόντια τελικά θα πέσουν και θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να τα διατηρείτε υγιή και καθαρά. Σχετικά με τη φροντίδα τους:

  • Ξεκινήστε το βούρτσισμα μόλις βγουν τα πρώτα δόντια (νεογιλά)
  • Χρησιμοποιήστε βρεφική οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας για μωρά
  • Περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας
  • Προγραμματίστε το πρώτο οδοντιατρικό ραντεβού του μωρού σας.
    (Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής συνιστά, τα παιδιά να έχουν επισκεφτεί τον οδοντίατρο μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.)

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές ή προβλήματα στα δόντια του μωρού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιονδήποτε αποχρωματισμό, κηλίδες ή άλλες ανωμαλίες, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον/την παιδίατρο ή τον/την οδοντίατρό σας.

Η έλευση των πρώτων δοντιών του μωρού είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ανάπτυξή του. Ωστόσο οι δυσκολίες που το συνοδεύουν αγχώνουν πολλούς γονείς.
Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε να γνωρίζετε για την πορεία του σταδίου της οδοντοφυΐας και να είστε σε θέση να ανακουφίσετε το μωράκι σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button