gbanqf91foyykjy0sj9knrhz84rjrs

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;

Το μητρικό γάλα παρέχει με τον καλύτερο τρόπο στο μωράκι σας όλα τα απαραίτητα και πολύτιμα αντισώματα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Επιπλέον, ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να επανέλθει στο φυσιολογικό της βάρος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στο να επανέλθει η μήτρα γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος. Ωστόσο, ένα ερώτημα που απασχολεί τις νέες μανούλες σχετίζεται με τη συχνότητα που πρέπει να θηλάζουν.


Αλήθεια, πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε το μικρό σας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες και το στάδιο ανάπτυξης του βρέφους. Γενικά, το μωράκι πρέπει να θηλάζει όποτε αυτό το ζητήσει, και για όση ώρα θέλει. Εξάλλου ο θηλασμός είναι πηγή ηρεμίας και σύνδεσης του παιδιού με την μητέρα.


Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες τους οποίους μπορείτε να λάβετε υπ’ όψιν:

  • Πρώτες μέρες

Η κοιλιά του νεογέννητου μωρού σας είναι ακόμα μικροσκοπική. Γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται πολύ γάλα για να χορτάσει. Είναι πιθανό ωστόσο να θέλει να θηλάσει κάθε 1 με 3 ώρες. Το συχνό τάισμα βοηθά στην αύξηση του γάλακτος, και δίνει στο μωρό σας τη δυνατότητα να συνηθίσει τη διαδικασία του “πιπιλίσματος” και της κατάποσης.

Τα μωρά τα οποία θηλάζουν, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν και σκόνη “φόρμουλα” σε περίπτωση που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή δεν το προτείνει ο παιδίατρος.

συχνότητα θηλασμού
  • Πρώτες εβδομάδες / Μήνες

Καθώς μεγαλώνει το μωράκι, μεγαλώνει και το στομάχι του. Έτσι μπορεί σταδιακά να πίνει περισσότερο γάλα σε κάθε θηλασμό.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών, ο χρόνος μεταξύ των θηλασμών θα αρχίσει να μεγαλώνει. Κατά μέσο όρο τα μωράκια σε αυτό το στάδιο θηλάζουν περίπου κάθε 2 με 4 ώρες.

Η διάρκεια του θηλασμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Άλλες φορές ο θηλασμός μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, και άλλες να είναι σύντομος. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Τα μωρά “παίρνουν” ό,τι χρειάζονται σε κάθε τάισμα και σταματούν όταν χορτάσουν. Όταν έχουν πιει αρκετό γάλα θα πρέπει να δείχνουν “ικανοποιημένα” και νυσταγμένα. 

  • 6 έως 12 μηνών

Η διάρκεια και η συχνότητα θηλασμού θα αλλάξει καθώς το μωρό μεγαλώνει και αρχίζει να τρώει περισσότερες στερεές τροφές .
Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα “σημάδια” που σας δείχνει, και θηλάστε το όταν παρατηρείτε σημάδια πείνας. Εάν το μωρό σας δείχνει λιγότερο ενδιαφέρον για το θηλασμό αφού εισάγετε στερεές τροφές,θηλάστε το πριν το ταΐσετε με τροφές άλλου τύπου.
Το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο σημαντική διατροφική πηγή ακόμη και αφού αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με στερεές τροφές.

  • 12 έως 24 μηνών

Σε αυτό το στάδιο η συχνότητα του θηλασμού μέσα στη μέρα ποικίλλει. Ορισμένα μωρά θέλουν να θηλάζουν πριν τον ύπνο, και άλλα προτιμούν το πρωί. Άλλα συνεχίζουν να έχουν το μητρικό γάλα ως βασικό μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Συνεχίστε να ακολουθείτε τα σημάδια του παιδιού σας για να ξέρετε πότε πεινάει και πότε θέλει να θηλάσει.

Ευχόμαστε η διαδικασία του θηλασμού να κυλάει χωρίς προβλήματα!
Προτείνουμε πάντα να συμβουλεύεστε τον/την παιδίατρό σας, καθώς και τον/την σύμβουλο θηλασμού για αντίστοιχα θέματα.
Περισσότερες πληροφορίες για το μητρικό θηλασμό μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας: Μητρικός θηλασμός | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button