Παιδικά πατίνια | Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα 2024

Παιδικά πατίνια | Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα 2022

Τα παιδιά, από μία ηλικία και μετά έχουν ανάγκη να παίξουν και να εκτονωθούν εκτός σπιτιού. Γι΄αυτό το λόγο, από τις πρώτες επιλογές τους είναι τα πατίνια, καθώς συνδυάζουν παιχνίδι, διασκέδαση και βόλτα μαζί! Παρ΄όλα αυτά, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία, που συχνά πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο πατίνι να επιλέξουν για το παιδί τους. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλα όσα θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε παιδικά πατίνια.

Γιατί το παιδί μου να χρησιμοποιήσει παιδικό πατίνι;

Η χρήση πατινιών από τα παιδιά:
1. Βοηθάει σημαντικά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων
2. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος δραστηριότητας και άσκησης
3. Βοηθάει στο να μάθουν τα παιδιά ευκολότερα τη χρήση ποδηλάτου
4. Συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη της σχέσης απόστασης – ταχύτητας
5. Αποτελεί μια όμορφη δραστηριότητα στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλη  οικογένεια!
6. Συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της ισορροπίας του παιδιού

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι το βασικότερο ζητούμενο στη βόλτα με πατίνι. Το κράνος, οι επιγονατίδες και οι επιαγκωνίδες συνθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να φοράει κάθε παιδί στη βόλτα του. Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, είναι η τοποθεσία. Η βόλτα με το πατίνι θα πρέπει να γίνεται είτε σε  δρόμο χωρίς αυτοκίνητα, ή σε κάποιο πάρκο, ή σε μεγάλη αλάνα όπου θα μπορεί να υπάρχει συνεχής επίβλεψη του παιδιού. 

Πότε το παιδί είναι έτοιμο για πατίνι;

Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χρονικό σημείο στο οποίο αναπτύσσονται οι κινητικές του δεξιότητες. Αυτό που σε γενικές γραμμές μπορεί να καθορίσει αν το παιδί είναι έτοιμο για να χρησιμοποιήσει πατίνι είναι η ικανότητά του να μπορεί να περπατήσει με σταθερό ρυθμό χωρίς να πέσει. Αυτό συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 2 ετών.

Διαφορετικοί τύποι  

Τα παιδικά πατίνια χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα την ηλικία και το επίπεδο ισορροπίας του κάθε παιδιού.

Δίτροχα πατίνια

 

Είναι τα κλασικά πατίνια που όλοι γνωρίζουμε. Σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας περίπου 7-8 ετών, συνήθως αντέχουν βάρος έως 100 κιλά. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα και για ενήλικες. Σε αντίθεση με τα τρίτροχα, τα κλασικά πατίνια διαθέτουν πλήρως περιστρεφόμενο τιμόνι. Πολλά επίσης διαθέτουν και χειρόφρενο για μεγαλύτερο έλεγχο στο φρενάρισμα.

Τρίτροχα πατίνια

 

Τα τρίτροχα πατίνια είναι κατάλληλα για μικρότερα παιδιά (από 3 ετών και άνω), διαθέτουν μη περιστρεφόμενο τιμόνι παρέχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Ο χειρισμός τους γίνεται με τη μεταβολή του βάρους προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Έτσι βελτιώνεται ταυτόχρονα και η ικανότητα ισορροπίας του παιδιού. Τα τρίτροχα πατίνια φρενάρουν μέσω ποδόφρενου στον πίσω τροχό, και το ύψος του τιμονιού είναι ρυθμιζόμενο για να συμβαδίζει με τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα τρίτροχα πατίνια είναι κατάλληλα για παιδιά μέχρι 40 – 50 κιλά (ανάλογα με τον κατασκευαστή), και πολλά  περιλαμβάνουν φωτιζόμενες ρόδες που ξετρελαίνουν όλα τα παιδιά!

Τρίτροχα μετατρεπόμενα πατίνια

 

Τα τρίτροχα μετατρεπόμενα πατίνια είναι κατάλληλα για παιδιά 1 – 2 ετών και άνω. Διαθέτουν ειδικό κάθισμα, βάση για τα πόδια και λαβή χειρισμού για το γονιό. Με αυτή τη λαβή αυτή οι γονείς χειρίζονται πλήρως το πατίνι, δίνοντας την ευκαιρία στο μωράκι να εξοικειωθεί με το πατίνι. Το ύψος του καθίσματος προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού. Μόλις μεγαλώσει, μπορεί να αφαιρεθεί μαζί με τη λαβή χειρισμού, έτσι ώστε να πάρει το πατίνι την τελική του μορφή και να μπορεί το παιδί να το χειρίζεται μόνο του.

Πρακτικότητα

Πριν ξεκινήσει η βόλτα με το πατίνι, θα πρέπει πρώτα συνήθως να μπει στο αυτοκίνητό σας. Επίσης, μετά τη βόλτα θα χρειαστεί να το αποθηκεύσετε. Επομένως η φορητότητα αποτελεί πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για ένα παιδικό πατίνι. Υπάρχουν πλήρως αναδιπλούμενα τα οποία  καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο πορτ μπαγκάζ και το σπίτι σας, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευσή τους.

Δείτε επίσης: Τα Καλύτερα Παιδικά Πατίνια!”

Μπορείτε να βρείτε όλα τα παραπάνω είδη (κλασικά παιδικά πατίνια, τρίτροχα πατίνια, δίτροχα πατίνια, πατίνια με φωτιζόμενες ρόδες, παιδικά πατίνια με φωτάκια), από τους κορυφαίους κατασκευαστές εδώ

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button