Μωρό στο αυτοκίνητο | 5+1 συμβουλές που θα σας σώσουν!

Μωρό στο αυτοκίνητο

Η διαδρομή με το μωρό στο αυτοκίνητο, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο ταξίδι, είτε για μία απλή μεταφορά σε ένα κοντινό σημείο, πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία για τους επιβαίνοντες, αλλά και για το ίδιο το βρέφος. Πολλοί γονείς ανησυχούν, και δεν γνωρίζουν πώς να προετοιμαστούν κατάλληλα γι΄αυτή την ιδιαίτερη “αποστολή”.

 • Τι κάθισμα αυτοκινήτου να πάρω;
 • Τι χρειάζεται το μωρό στο αυτοκίνητο
 • Μπορώ να κρατάω το μωράκι στην αγκαλιά μου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;
 • Πώς να κρατήσω το μωρό απασχολημένο στο αυτοκίνητο;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα συχνά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν όλες τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να συναντήσουν.

Παρακάτω θα λύσουμε πολλές από τις απορίες σας, δίνοντάς σας συμβουλές και tips που θα σας λύσουν τα χέρια!

Τι θα χρειαστείτε

κάθισμα αυτοκινήτου

Κάθισμα αυτοκινήτου

Αποτελεί το βασικότερο στοιχείο στη βόλτα του μωρού με το αυτοκίνητο καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει το μωράκι ασφαλές όσο βρίσκεται σε αυτό. Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάθισμα αυτοκινήτου που να συμβαδίζει με την ηλικία ή το ύψος του μωρού.

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου χωρίζονται σε 4 “ομάδες” / “groups” με βάση την ηλικία και τα κιλά.
Group 0+: Για βρέφη μέχρι 13 κιλά.
Group 1: Για παιδιά από 9 κιλά έως 18 κιλά ή 9 μηνών έως 3 ετών.
Group 2: Για παιδιά από 15 κιλά έως 25 κιλά και την ηλικία των 3 έως 6 ετών.
Group 3: Για παιδιά βάρους 22 κιλά έως 36 κιλά, και από 6 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με τα καινούργια πρότυπα ασφαλείας ‘’isize’’ τα καθίσματα αυτοκινήτου θα ταξινομούνται με βάση το ύψος του παιδιού και θα είναι κατάλληλα από νεογέννητο περίπου 40cm έως 150cm περίπου 12 ετών.
To επόμενο βήμα είναι να σιγουρευτείτε ότι εφαρμόζει πολύ καλά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κατα προτίμηση μέσω ISOFIX τι είναι isofix.

 Σε περίπτωση που το όχημά σας δεν είναι συμβατό με σύστημα isofix μπορείτε να προμηθευτείτε καθίσματάκι αυτοκινήτου που η πρόσδεσή του γίνεται με τους ιμάντες 3 σημείων του οχήματός σας.


Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξτε καθισματάκι αυτοκινήτου κατασκευασμένο από μαλακά και ποιοτικά υλικά που θα επιτρέψουν στο μωράκι σας να κάτσει αναπαυτικά χωρίς να ζεσταίνεται και να ιδρώνει.

Χρήσιμη συμβουλή: Όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές καθισμάτων αυτοκινήτου ΜΗΝ τοποθετείτε το παιδί στο κάθισμα αυτοκινήτου με μπουφάν. Το μπουφάν λόγω του όγκου και του μέγεθος δεν μας επιτρέπει να δέσουμε το παιδί σωστά στο κάθισμα με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Σε περίπτωση που υπάρχει χαμηλή θερμοκρασία και πρέπει να μεταφέρετε το παιδί σας φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει νωρίτερα το κλιματιστικό του οχήματος ώστε το όχημα να διαθέτει την κατάλληλη θερμοκρασία.

Βρεφικά παιχνίδια

Όπως ισχύει και στα περισσότερα ζητήματα σχετικά με τη βρεφανάπτυξη και τη συμπεριφορά των μωρών, κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Έτσι, υπάρχουν μωράκια στα οποία είναι πιο εύκολη η διαδικασία της διαδρομής με το αυτοκίνητο, και άλλα που δυσανασχετούν έντονα.

Για τη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητο να βρείτε τρόπους με τους οποίους θα κρατάτε απασχολημένο το μωράκι σας, έτσι ώστε να γίνει η εμπειρία του ταξιδιού πιο εύκολη για όλους!


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχετε κάτι τέτοιο, είναι να έχετε μαζί σας παιχνίδια. Αναφερόμαστε σε “παιχνίδια” και όχι “παιχνίδι”, καθώς το μωράκι σας μπορεί να βαρεθεί γρήγορα παίζοντας με ένα. Επομένως, ανάλογα και με τη διάρκεια της διαδρομής, θα πρέπει να έχετε αρκετά αγαπημένα παιχνίδια του μωρού μαζί σας!

Βρεφικά παιχνίδια

Οργανωτής αυτοκινήτου

Φυσικά πέρα από τα παιχνίδια του μωρού, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας και άλλα απαραίτητα αξεσουάρ όπως: μπιμπερό, χαρτομάντηλα, πιπίλες, μπουκάλια, σνακ κ.α. Όλα αυτά φυσικά δεν μπορείτε να τα έχετε χύμα στο αυτοκίνητο, αλλά κάπου οργανωμένα, τακτοποιημένα και εύκολα προσβάσιμα. Ακριβώς αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι οργανωτές αυτοκινήτου.

Σκίαστρο

Γνωρίζετε, πόσο ενοχλητικό είναι κατά τη διάρκεια της οδήγησης να σας χτυπάει κατά μέτωπο ο ήλιος “τυφλωνοντάς” σας. Φανταστείτε τώρα πόσο ενοχλητικό είναι αυτό για τα ευαίσθητα ματάκια του μωρού σας.

Το έντονο φως του ήλιου σε συνδυασμό και με τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει η UV ακτινοβολία στο δερματάκι του μωρού, επιβάλλει την προστασία του. Για αυτό το σκοπό, το καλύτερο αξεσουάρ είναι το σκίαστρο αυτοκινήτου. Επιλέξτε σκίαστρο που μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στο τζάμι με βεντούζες, ενώ θα επιτρέπει στο παιδάκι να βλέπει προς τα έξω.

σκίαστρο αυτοκινήτου
καθρέφτης αυτοκινήτου

Καθρέφτης αυτοκινήτου

Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας με το αυτοκίνητο, και εφόσον έχετε ακόμη το κάθισμα στραμμένο σε αντίστροφη φορά, θα πρέπει συνεχώς να μπορείτε να επιβλέπετε το μωράκι στο πίσω κάθισμα. Αυτό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο ιδίως αν δεν υπάρχει συνοδηγός.

Ο ειδικά διαμορφωμένος βρεφικός  καθρέφτης αυτοκινήτου σας επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να βλέπετε καθαρά το μωράκι σας, χωρίς να χρειάζεται να γυρίσετε και να πάρετε το βλέμμα σας από το τιμόνι. Αποτελεί ένα αξεσουάρ μικρής αξίας, που κάθε γονέας με βρέφος πρέπει να διαθέτει.

Τσάντα αλλαξιέρα

Όσο ομαλά και αν κυλάει η βόλτα με το μωράκι στο αυτοκίνητο, πάντα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Φυσικά αυτό περιλαμβάνει και πιθανά ατυχήματα…

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, το να έχετε μαζί σας την τσάντα αλλαξιέρα με όλα τα απαραίτητα ( πάνες, μαντηλάκια, ρουχαλάκια) θα σας σώσει κυριολεκτικά! Προτείνουμε να επιλέξετε τσάντα αλλαξιέρα μεγάλη σε μέγεθος έτσι ώστε να χωράει άνετα όλα όσα χρειάζεστε τόσο για την αλλαγή της πάνας, όσο και για επιπλέον απαραίτητα όπως το μπιμπερό, το φαγητό κ.α

Χρήσιμα tips!

 • Κάντε συχνά διαλείμματα
  Όπως σε κάθε διαδρομή με το αυτοκίνητο, έτσι και στην περίπτωση που έχετε μαζί σας και το μωράκι, είναι απαραίτητο να κάνετε διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό, θα κρατήσει τόσο εσάς, όσο και αυτό ξεκούραστους για μία ασφαλή και άνετη βόλτα! Οι ειδικοί και οι περισσότεροι κατασκευαστές βρεφικών καθισμάτων αυτοκινήτου προτείνουν πως το μωρό δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο καθισματάκι για περισσότερες από 2 ώρες συνεχόμενα
 • Μην ταΐζετε το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο
  Αν και είναι πιθανό το μωράκι να πεινάσει κατά τη διάρκεια της βόλτας, το να το ταΐσετε ενώ είστε καθ’ οδόν είναι κάτι που απαγορεύεται. Αφενός είναι επικίνδυνο να τραυματιστεί σε περίπτωση αναταράξεων του αυτοκινήτου ή σύγκρουσης, και αφετέρου μπορεί να του προκαλέσει ναυτία και τάση για εμετό. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να ταΐσετε το μωράκι σας σε ένα από τα διαλείμματα που θα κάνετε.
 • Ξεκινήστε με σύντομες διαδρομές
  Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι όλα τα παιδάκια ίδια. Ορισμένα είναι πιο δεκτικά στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, ενώ άλλα δυσκολεύονται να παραμείνουν σε αυτό. Γι’ αυτό, ξεκινήστε αρχικά με σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο έτσι ώστε αφενός να δείτε πώς θα ανταποκριθεί το μωράκι, και αφετέρου να εξοικειωθεί με τη διαδικασία

Με την εφαρμογή όλων των παραπάνω, είναι σίγουρο πως η εμπειρία της βόλτας του μωρού με το αυτοκίνητο θα γίνει πολύ πιο ευχάριστη για το ίδιο αλλά και για εσάς.
Στο superbaby.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καθισματάκια αυτοκινήτου ή αξεσουάρ.
Σας ευχόμαστε χαρούμενες εκδρομές και βόλτες!

Βόλτα με το αυτοκίνητο 1
Βόλτα με το αυτοκίνητο 2
Βόλτα με το αυτοκίνητο 5
Βόλτα με το αυτοκίνητο 7

Συχνές ερωτήσεις:

Πότε μπορεί το μωρό να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο;

Αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις όπως για παράδειγμα την επίσκεψη στον παιδίατρο, αυτές μπορεί να γίνουν ακόμα και όταν το μωράκι είναι νεογέννητο, φυσικά με το κατάλληλο καθισματάκι αυτοκινήτου. Για μεγαλύτερα ταξίδια μιας ώρας ή περισσότερο με το αυτοκίνητο, αν δεν συντρέχουν επείγοντες λόγοι καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι και τη συμπλήρωση 3 μηνών. 

Πώς να επιλέξω κάθισμα αυτοκινήτου;

Η επιλογή του βρεφικού καθίσματος αυτοκινήτου εξαρτάται κυρίως από το ηλικιακό group του μωρού. Οι κατασκευαστές χωρίζουν τα αντίστοιχα μοντέλα ως:

Group 0+: Για μωρά έως 13kg.
Group 1: Για παιδιά 9 – 18kg ή 9 μηνών έως 3 ετών.
Group 2: Για παιδιά από 15 – 25kg  ηλικία  3 έως 6 ετών.
Group 3: Για παιδιά από 22 έως 36kg, και 6 έως 12 ετών.

Ο δεύτερος τρόπος που ακόμη δεν έχει διαδοθεί είναι βάση του ύψους του παιδιού.
Από 40cm ( νεογέννητο) έως 150cm (περίπου 12 ετών)

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μωρό στο κάθισμα;

Οι παιδίατροι καθώς και οι κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου προτείνουν να μην παραμένουν τα βρέφη περισσότερες από 2 ώρες συνεχόμενα στο κάθισμα.

Μπορώ να κρατάω το μωρό στην αγκαλιά μου;

Ποτέ δεν θα πρέπει να έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας, όσο βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο. Οι δυνάμεις που ασκούνται από πιθανές αναταράξεις ή σύγκρουση, μπορούν να επιφέρουν βαρύτατους τραυματισμούς στο βρέφος.

Μπορώ να ταΐσω το μωρό όσο βρίσκεται στο αυτοκίνητο;

Το να ταΐζετε το μωρό ενώ βρίσκεστε εν κινήσει με το αυτοκίνητο απαγορεύεται. Το μωράκι μπορεί είτε να πνιγεί, είτε να τραυματιστεί σε περίπτωση σύγκρουσης, ή να εκδηλώσει συμπτώματα ναυτίας.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button