Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Ως γονιός, σίγουρα περιμένετε με ανυπομονησία την ημέρα που το μικρό σας θα πει την πρώτη του λέξη. Συχνά, ελπίζουμε ότι θα είναι “μαμά” ή “μπαμπά”.

Τι συμβαίνει όμως αν το μωρό σας δεν λέει κάτι; Είναι φυσικό να ανησυχείτε και να αναρωτιέστε αν κάτι δεν πάει καλά.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να μην λέει ακόμα “μαμά” και τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας.

Αναπτυξιακός ρυθμός

Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Κάθε μωρό είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Η συνήθης ηλικία που τα μωρά λένε την πρώτη τους λέξη είναι οι 12 μήνες.

Ωστόσο, μερικά μωρά μπορεί να πουν την πρώτη τους λέξη στους 9 μήνες, ενώ άλλα μπορεί να μην μιλήσουν μέχρι να γίνουν 15 μηνών ή και παραπάνω.

Εάν το μωρό σας δεν λέει ακόμα “μαμά”, μπορεί απλά να χρειάζεται επιπλέον χρόνο για την ανάπτυξη της γλώσσας. Λάβετε υπόψη ότι ένα ευρύ φάσμα ηλικιών θεωρείται φυσιολογικό για ορόσημα ομιλίας.

Διαδικασία απόκτησης γλώσσας

Η γλωσσική ανάπτυξη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινά πολύ πριν το μωρό πει την πρώτη του λέξη. Τα μωρά ξεκινούν με απλούς ήχους, και στη συνέχεια αρχίζουν να σχηματίζουν μικρές λέξεις. Το μωρό σας μπορεί να μην λέει ακόμα “μαμά” επειδή απλά είναι στα πρώτα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξής του. 

Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Έκθεση και εξάσκηση

Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Το μωρό σας μαθαίνει τη γλώσσα ακούγοντας τους ανθρώπους γύρω του. Εάν δεν ακούνε συχνά τη λέξη “μαμά” ή οποιαδήποτε άλλη μικρή λέξη, είναι λιγότερο πιθανό να την πουν. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι λέτε συχνά “μαμά” όταν αλληλεπιδράτε με το μωρό σας.

Επιπλέον, δώστε του πολλές ευκαιρίες να εξασκήσει τις γλωσσικές του δεξιότητες μιλώντας, τραγουδώντας και διαβάζοντάς του τακτικά.

Θέματα ακοής

Εάν το μωρό σας δεν λέει “μαμά” ή άλλες λέξεις, είναι απαραίτητο να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα ακοής. Τα προβλήματα ακοής μπορεί να δυσκολέψουν τα μωρά να μάθουν να μιλάνε. Μιλήστε με τον/την παιδίατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας.

Γιατί το μωρό μου δεν λέει μαμά;

Καθυστερήσεις λόγου και γλώσσας

Εάν το μωρό σας δεν λέει “μαμά” και φαίνεται να υστερεί σε άλλους τομείς ανάπτυξης του λόγου και της γλώσσας, μπορεί να έχει καθυστέρηση ομιλίας ή λόγου.

Οι καθυστερήσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως δυσκολία ακοής, αναπτυξιακές διαταραχές ή γενετικές προδιαθέσεις. Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει καθυστέρηση στο λόγο και την ομιλία συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να πει “μαμά”

 • Μιλήστε με το μωρό σας
  Κάντε “συζητήσεις” μαζί του ακόμα κι αν δεν μπορεί να απαντήσει. Όσο περισσότερο μιλάτε σε ένα βρέφος, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει να μάθει και να εξασκήσει την ομιλία.

 • Δώστε έμφαση στο “Μαμά”
  Χρησιμοποιήστε τη λέξη “μαμά” συχνά όταν αλληλεπιδρά με το μωρό σας. Πείτε το καθαρά και αργά, δίνοντάς του την ευκαιρία να απορροφήσει τον ήχο και το νόημα της λέξης.
 • Παιχνίδι και τραγούδι
  Ασχοληθείτε με δραστηριότητες παιχνιδιού που ενθαρρύνουν τη γλωσσική ανάπτυξη, όπως το “κου κου τζα”, παιδικά ποιηματάκια και τραγούδια. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ακοής και εισάγουν το μωρό σας σε νέες λέξεις και ήχους.
 • Διαβάστε στο μωρό σας
  Η ανάγνωση εκθέτει το μωράκι σας σε μια μεγάλη ποικιλία λέξεων και βοηθώντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων ακοής και κατανόησης.
 • Έχετε υπομονή
  Να θυμάστε ότι η ανάπτυξη της ομιλίας απαιτεί χρόνο. Να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να παρέχετε ένα υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για να μάθει και να αναπτυχθεί το μωρό σας.

Αν το μωρό σας δεν λέει «μαμά», είναι απαραίτητο πρώτα απ΄όλα να θυμάστε ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό και δεν πρέπει να συγκρίνετε το δικό σας με κάποιο άλλο. Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε γιατί μπορεί να μη λέει ακόμα “μαμά”, όπως επίσης και να δοκιμάσετε ενέργειες και δραστηριότητες που είναι πιθανό να το βοηθήσουν.

Στο μεταξύ, απολαύστε το ταξίδι παρακολουθώντας το μικρό σας να μεγαλώνει και να μαθαίνει και να είστε σίγουροι  ότι με αγάπη, υποστήριξη και ενθάρρυνση, τελικά θα πει το πολυπόθητο “μαμά” όπως και πολλές άλλες λεξούλες!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button