Ασφαλές βρεφικό δωμάτιο | Χρήσιμες συμβουλές

simvoules-gia-ena-asfales-vrefiko-dwmatio

Με τον ερχομό του μικρού σας να πλησιάζει, οι εργασίες για τη διαμόρφωση του βρεφικού δωματίου είναι εντατικές. Πρόκειται λοιπόν να  φέρετε στον κόσμο και την οικογένειά σας ένα καινούριο μέλος, και θέλετε να δημιουργήσετε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις ώρες χαλάρωσης των πρώτων χρόνων της ζωής του. Όπως και σε οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το μωρό σας, έτσι και στη διαμόρφωση του βρεφικού δωματίου, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Στο παρακάτω άρθρο, θα αναφέρουμε όλα όσα χρειάζεται ένα παιδικό δωμάτιο έτσι ώστε να γίνει μια ασφαλής φωλιά για το μωράκι σας!

Πως πρέπει να είναι το βρεφικό δωμάτιο

Βασικές προδιαγραφές

Πριν απαριθμήσουμε όλα όσα πρέπει να προσέξετε σχετικά με τα αντικείμενα που θα υπάρχουν στον χώρο του βρεφικού δωματίου, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τις βασικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το δωμάτιο που θα επιλέξετε για αυτό. 

 • Φυσικό φως

  Σε ένα βρεφικό δωμάτιο, θα πρέπει πάντα να υπάρχει μεγάλο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, έτσι ώστε το μωράκι να απολαμβάνει τα οφέλη του φυσικού φωτός, του οποίου η αξία είναι ανεκτίμητη. Το φυσικό φως, έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης του ατόμου, όπως επίσης και στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών και τη χαλάρωση για έναν καλύτερο ύπνο.

  Το να ρυθμίσετε τον ύπνο του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό τόσο για το ίδιο έτσι ώστε να ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόι, όσο και για εσάς, καθώς θα σας επιτρέψει να έχετε κάποιες στιγμές ξεκούρασης τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

  Πως να ρυθμίσω τον ύπνο του μωρού μου;

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του να υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε φυσικό φως, είναι η παραγωγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά στην ρύθμιση του ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη υγιών οστών και δοντιών.

 • Καθαρός αέρας

  Ο αερισμός ενός χώρου είναι πολύ σημαντικός καθώς ανανεώνει το οξυγόνο, ρυθμίζει την υγρασία, διώχνει τις δυσάρεστες οσμές, τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη για το βρέφος.

 • Εύκολη πρόσβαση σε ρεύμα

  Η εύκολη πρόσβαση σε πρίζα σε ένα βρεφικό δωμάτιο είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Αυτό όμως που δεν πρέπει να συμβαίνει, είναι να μένουν οι πρίζες χωρίς κάλυμμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, ειδικά όταν το μωρό είναι στο στάδιο που περιεργάζεται τα πάντα στο δωμάτιο. Γι’ αυτό, όπως και σε κάθε άλλο χώρο του σπιτιού, έτσι και στο βρεφικό δωμάτιο, θα πρέπει να τοποθετήσετε ειδικά καλύμματα στις πρίζες, τα οποία δεν επιτρέπουν στο μωρό να βάλει τα δαχτυλάκια του ή άλλα αντικείμενα  μέσα στις οπές. 

  Προστατευτικά & ασφάλειες για παιδιά

 • Παράθυρα/Τζάμια

  Είναι πολύ σημαντικό, η κούνια και η αλλαξιέρα του μωρού να μη βρίσκονται κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση θραύσης τους. Ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού αυτού του κινδύνου, είναι να τοποθετήσετε στα τζάμια, προστατευτικά φιλμ έτσι ώστε σε περίπτωση που σπάσουν, τα κομμάτια να μείνουν κολλημένα και να μην “εκτιναχθούν” στο χώρο.

 • Χρώμα τοίχων

  Η επιλογή του χρώματος των τοίχων του βρεφικού δωματίου είναι σε γενικές γραμμές μία υποκειμενική επιλογή. Όποιο όμως και να είναι το χρώμα που θα επιλέξετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οικολογικές, μη τοξικές μπογιές που δεν θα προκαλέσουν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στο μωράκι. 

 • Προστατευτικά για γωνίες

  Γενικότερα στο σπίτι, αλλά ειδικά στο βρεφικό δωμάτιο, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων καθώς όταν τα μωράκια αρχίζουν να περπατούν και να τρέχουν, υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν πάνω σε αιχμηρές γωνίες.

  Προστατευτικά & ασφάλειες για παιδιά

Έπιπλα/Αντικείμενα βρεφικού δωματίου

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα έπιπλα/αντικείμενα τα οποία αφενός θα ομορφύνουν το χώρο και θα διευκολύνουν τη καθημερινή επαφή και φροντίδα με το μωρό σας, και αφετέρου θα πληρούν όλα τα απαραίτητα στάνταρ ασφαλείας. Σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά τα έπιπλα, προτιμήστε αυτά που είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο και δεν περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές χημικές ουσίες.

Κούνια

Η κούνια, είναι το σημείο στο οποίο το μωράκι θα περάσει πολλές ώρες της ζωής του. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποτελεί ένα ασφαλές και άνετο μέρος. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε κατά την αγορά της κούνιας, είναι τα κάγκελα. Θα πρέπει να έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σφηνώσει το κεφαλάκι του μωρού, και να τραυματιστεί σοβαρά. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε κούνιες οι οποίες έχουν διακοσμητικά αντικείμενα που εξέχουν, καθώς μπορεί να πιαστούν τα ρουχαλάκια του μωρού ή να το τραυματίσουν. Τέλος, δεν θα πρέπει να επιλέξετε μεταχειρισμένη κούνια για το μωρό σας. Είναι προτιμότερο να διαθέσετε λίγα χρήματα παραπάνω τα οποία θα διασφαλίσουν την ποιότητα και ασφάλεια τη κούνιας, παρά να αγοράσετε μια μεταχειρισμένη, για την οποία δεν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής.

Στρώμα

Φυσικά, αφού επιλέξετε την κούνια του μωρού, θα πρέπει να τοποθετήσετε και το κατάλληλο στρώμα. Συγκεκριμένα, για την ασφάλεια το μωρού, το στρώμα θα πρέπει να ακολουθεί τις «καμπύλες» του σώματος του έτσι ώστε να εφάπτεται στα κατάλληλα σημεία στηρίζοντας επαρκώς τη σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει επίσης  να είναι κατασκευασμένο από οικολογικά, φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού υλικά, και να διαθέτει υποαλλεργικό ύφασμα που θα επιτρέπει στο δερματάκι του να “αναπνέει”

Κουνουπιέρα

Ένα πολύ όμορφο αλλά και πρακτικής αξίας αντικείμενο είναι η κουνουπιέρα. Τοποθετείται πάνω από την κούνια, και είναι η ιδανική λύση για να κρατήσετε μακριά τα ανεπιθύμητα έντομα. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη τοποθέτησή της, καθώς το μωράκι μπορεί να την τραβήξει με τα χεράκια του, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του.

Συρταριέρα

Η συρταριέρα είναι το έπιπλο με το οποίο θα έρχεστε σε πολύ συχνή επαφή στο βρεφικό δωμάτιο, καθώς συνήθως αποτελεί κύριο αποθηκευτικό χώρο στον οποίο τοποθετούνται τα ρουχαλάκια, είδη προικός ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να είναι εύκολα προσβάσιμο. Η συρταριέρα, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ποιοτικά υλικά και κυρίως ανθεκτικά ποδαράκια, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης που μπορεί να τραυματίσει το μωράκι.

Αλλαξιέρα

Πάνω στη συρταριέρα συνήθως τοποθετείται η αλλαξιέρα, στην οποία γίνεται η αλλαγή της πάνας του μωρού. Είναι λοιπόν απαραίτητο, το μωράκι σας να ξαπλώνει αναπαυτικά όσο εσείς το αλλάζετε. Η αλλαξιέρα που θα επιλέξετε, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από 100% ασφαλή και υποαλλεργικά υλικά και να παρέχει σωστή υποστήριξη στο κορμάκι του μωρού. Μπορείτε να επιλέξετε αλλαξιέρες με εξωτερικό κάλυμμα το οποίο πλένεται στο πλυντήριο, ή αδιάβροχο κάλυμμα κατασκευασμένο από PVC για εύκολο καθαρισμό.

Ρηλάξ

Τα ρηλάξ, αποτελούν έναν πολύ χρήσιμο “βοηθό” στη χαλάρωση του βρέφους. Με το “έξυπνο”, επαναλαμβανόμενο ομαλό λίκνισμα, καταφέρνουν να αποφορτίσουν και εν τέλει να κοιμήσουν το μωράκι. Ωστόσο, κατά την επιλογή του θα πρέπει να προσέξετε να είναι κατασκευασμένο από ασφαλή υλικά και υφάσματα, να διαθέτει ανατομικό “κάθισμα” και αντιολισθητική βάση.

Παιχνίδια για το βρεφικό δωμάτιο

Ένα βρεφικό δωμάτιο δεν είναι ολοκληρωμένο αν σε αυτό δεν υπάρχουν παιχνίδια. Όπως είναι γνωστό, η σχέση ενός παιδιού με το παιχνίδι είναι μια απαραίτητη και δομική σχέση.  Ωστόσο, και στην επιλογή των παιχνιδιών θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αρχικά, τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 4 εκατοστά, καθώς τα μωράκια τείνουν να βάζουν μικρά αντικείμενα στο στόμα τους με κίνδυνο να πνιγούν. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιχνίδι που θέλετε να πάρετε στο μωράκι σας είναι άθραυστο και αρκετά δυνατό ώστε να αντέχει στο μάσημα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχει: αιχμηρά άκρα ή μικρά εξαρτήματα όπως μάτια, τροχοί ή κουμπιά που μπορούν να λυθούν.

Δείτε όλα τα παιχνίδια

Ενδοεπικοινωνία

Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρού, σας επιτρέπει να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή το μωράκι σας για τυχόν κλάμα ή ανησυχία. Στην αγορά θα βρείτε συστήματα ενδοεπικοινωνίας ήχου, και συστήματα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα. Τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας ήχου μεταφέρουν μόνο ήχο, και χωρίζονται σε αμφίδρομης επικοινωνίας (μπορείτε να μιλήσετε στο μωράκι και όχι μόνο να το ακούσετε), και μονόδρομης επικοινωνίας (μπορείτε μόνο να το ακούσετε). Για τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά την αμφίδρομη και μονόδρομη επικοινωνία, με τη διαφορά ό,τι σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να βλέπετε το μωράκι σας, και έχετε πρόσβαση σε επιπλέον λειτουργίες όπως ενδείξεις θερμοκρασίας χώρου, ζουμ, φως νυκτός κ.α. Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, είναι μια απαραίτητη προσθήκη στο βρεφικό δωμάτιο αλλά και το κομοδίνο σας. Πρέπει να τοποθετείται σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο από το μωρό, καθώς μπορεί να τραβήξει τα καλώδια ή να τα μασήσει.

Στο superbaby.gr μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τη διαμόρφωση ενός παραμυθένιου και ασφαλούς βρεφικού δωματίου που θα φιλοξενήσει πολύτιμες στιγμές και όνειρα με το μικρό σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button