Το μητρικό γάλα είναι από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου. Ο θηλασμός είναι μία διαδικασία που πολλές φορές απαιτεί προσπάθεια και υπομονή αλλά με την πάροδο των ημερών θα ανακαλύψεις ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νόμιζες αρχικά.
Η άμεση επαφή του μωρού σου με τον μαστό είναι η καλύτερη επιλογή, υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι ( προβλήματα στη θηλή, επαγγελματικές υποχρεώσεις κα.) για τους οποίους θα χρειαστεί να αντλήσεις το μητρικό γάλα με ένα θήλαστρο και να το προσφέρεις στο μωρό σου με το μπιμπερό άμεσα, να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για να το πιεί αργότερα ή να μπορέσει να του το προσφέρει κάποιος άλλος (πχ. ο μπαμπάς).
Ακολούθησε τις παρακάτω 10 απλές συμβουλές από τους ειδικούς ώστε να είσαι σίγουρη ότι η άντληση με το θήλαστρο γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αν ακόμα και έτσι αντιμετωπίζεις δυσκολίες, μη διαστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από μία σύμβουλο θηλασμού ή μία άλλη μαμά που έχει βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα.
Βρείτε το Θήλαστρο της επιλογής σας στο www.super-baby.gr
1) Κάνε ένα ελαφρύ μασάζ στο μαστό.
Το μασάζ στο μαστό με ρυθμικές κινήσεις θα μπορέσει να ενεργοποιήσει την ομαλή ροή του γάλακτος, στην περίπτωση που αυτή εμφανίζεται μειωμένη αλλά και να ανακουφίσει τον μαστό. Αφού βολευτείς στην στάση που σε εξυπηρετεί, κάνε απαλές κινήσεις, παρόμοιες με αυτές της αυτοεξέτασης μαστού και ολοκλήρωσε με μία σειρά από μεγάλες κινήσεις στο θώρακα.
2) Ενυδατώσου
Το έχεις παρατηρήσει και όταν θηλάζεις. Συνήθως διψάς και ζητάς νερό. Έτσι, όσο πλησιάζει η ώρα της άντλησης του γάλακτος πιες τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό ώστε να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ενυδατωθεί ενώ με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεις και την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας.
3) Νιώσε το μωρό σου με κάθε αίσθηση.
Ορισμένες φορές συμβαίνει να πρέπει να αντλήσεις μητρικό γάλα ενώ είσαι μακρυά από το μωρό σου. Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να βρεις άλλους τρόπους «να είσαι κοντά του» ώστε η άντληση να είναι ακόμα πιο ευχάριστη και αποδοτική. Μπορείς να κοιτάς μία φωτογραφία του ή γιατί όχι να έχεις μαζί σου κάτι δικό του. Το να μυρίζεις τη μυρωδιά του μωρού σου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε όλη τη διαδικασία.
4) Ακολούθησε μια ρουτίνα.
Η ρουτίνα έχει συνδεθεί με μία αρνητική χροιά, πολλές φορές όμως στην ζωή μας είναι απαραίτητη. Για να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό της παραγωγής του γάλακτος θα πρέπει να υπάρχει μία σταθερή ροή στις διαδικασίες. Προτίμησε να κάνεις την άντληση σε ένα άνετο και ήσυχο σημείο και μην το αλλάζεις κάθε φορά. Τοποθέτησε το θήλαστρο σου και ότι άλλο χρειάζεσαι στο ίδιο σημείο και προσπάθησε να βρεις έναν τρόπο να χαλαρώσεις (πχ. χαμηλή μουσική) πριν από τη διαδικασία. Απομάκρυνε τηλέφωνα, τάμπλετ και ότι περιττό και δώσε όλη σου την ενέργεια σε αυτή την τόσο ευεργετική για την υγεία του μωρού σου διαδικασία.
5) Δοκίμασε την άντληση σε χαμηλότερη ένταση.
Σίγουρα το να αντλείς το γάλα σε μεγάλη ένταση, σε βοηθάει να αντλείς την απαραίτητη ποσότητα πιο γρήγορα, μπορεί όμως να ερεθίσει τις θηλές σου και μετά να έχεις πρόβλημα με τον θηλασμό. Μην ξεχνάς ότι πολλές γυναίκες διακόπτουν τον θηλασμό λόγω ερεθισμένων θηλών. Προμηθεύσου ένα καλής ποιότητας θήλαστρο και βρες την ένταση που ταιριάζει σε εσένα.
6) Χρησιμοποίησε μία ειδική καταπραϋντική αλοιφή.
Μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις μία ειδική κρέμα για ερεθισμένες θηλές, που θα σε ανακουφίσει και θα σε διευκολύνει να συνεχίσεις το θηλασμό.
7) Ζήτηση και προσφορά.
Η μαία σου θα σε συμβουλεύσει να αντλείς το μητρικό γάλα σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε τρεις ώρες. Αν όμως παρατηρείς μία μείωση στην ποσότητα του γάλακτος τότε μπορείς να αντλείς το γάλα πιο συχνά. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ακολουθεί αυστηρά τον κανόνα: “όσο περισσότερη ζήτηση υπάρχει τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσφορά”. Ειδικά αν η άντληση είναι ο κύριος τρόπος μέσω του οποίου τρέφεις το μωράκι σου, θα χρειαστείς όση βοήθεια μπορεί να έχεις. Αν βλέπεις πως άλλοτε τα πράγματα κυλούν ομαλά, και παράγεις αρκετό γάλα, άλλοτε πάλι όχι , συζήτα τους προβληματισμούς σου με τους ειδικούς και σίγουρα θα βρεθεί μία λύση.
8) Διπλή αντλία
Πολλές γυναίκες προτιμούν την διπλή άντληση (άντληση ταυτόχρονα και από τους δύο μαστούς) επειδή αποδίδει, συνήθως, περισσότερο γάλα. Τα επίπεδα της προλακτίνης στο αίμα είναι υψηλότερα, όταν αντλείς και τους δύο μαστούς ταυτόχρονα. Καλής ποιότητας ηλεκτρικές αντλίες είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να κάνεις διπλή άντληση. Ένας άλλος τρόπος συλλογής επιπλέον γάλακτος είναι η ταυτόχρονη άντληση από τον έναν μαστό, ενώ το μωρό σου θηλάζει από τον άλλο. Αν και αυτό είναι κάτι που κάποιοι ειδικοί προτείνουν και κάποιοι όχι.
9) Διάλεξε άνετα ρούχα που διευκολύνουν την άντληση
Μία απλή αλλά σημαντική συμβουλή, ιδιαίτερα για εσάς που αντλείτε το μητρικό γάλα στο χώρο της εργασίας σας. Όλες όσες έχουμε βρεθεί στη θέση αυτή, ξέρουμε τι σημαίνει να φοράς ακατάλληλα ρούχα και να πρέπει να σκεφτείς με ποιον τρόπο θα τα «βγάλεις» προκειμένου να αντλήσεις το γάλα στο γραφείο. Άσε την πιθανότητα να λερωθείς και να μην έχεις να αλλάξεις. Για να κάνεις την άντληση του μητρικού γάλακτος ακόμα πιο εύκολη, βρες άνετα ρούχα που θα σε διευκολύνουν σε αυτή σου την προσπάθεια.
10) Στάση του σώματος.
Προσπάθησε να στηρίζεις καλά τη μέση σου και να ξεκουράζεις λίγο τα χέρια σου, ακουμπώντας σε ένα τραπέζι την αντλία του θήλαστρου, ειδικά αν πρόκειται για διπλή άντληση. Αυτό θα σε ξεκουράσει, ώστε αμέσως μετά να μπορέσεις να ασχοληθείς με το μωράκι σου.
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου, ότι για έναν επιτυχή θηλασμό, ακόμα και αν αυτός περιλαμβάνει την άντληση του μητρικού γάλακτος με θήλαστρο, πρέπει να κρατάς μακριά ότι σε αγχώνει και να εμπιστεύεσαι πάντα το ένστικτό σου.
Πηγή: momsclubmagazine.gr