10 πράγματα που κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει!

10 πράγματα που κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει!

¨Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών και απολαμβάνω το ταξίδι της μητρότητας  εδώ και 7 χρόνια. Αυτό σίγουρα δεν με μετέτρεψε σε ειδικό , ούτε με κάνει να έχω απαντήσεις για όλα τα ζητήματα. Με άλλα λόγια δεν θεωρώ πως είμαι η ¨τέλεια¨ μαμά. Όντας μητέρα τεσσάρων παιδιών και μέσα από τις εμπειρίες που απέκτησα με τα παιδιά μου , νομίζω ότι απέκτησα μια κάποια ¨σοφία¨ .

Εάν θα μπορούσα να μιλήσω σε κάθε υποψήφια μητέρα ξεχωριστά πριν ξεκινήσει τον αγώνα της μητρότητας , αυτά τα 10 πράγματα θα ήθελα να της μεταφέρω¨:

1)Σίγουρα θα είναι κουραστικό   

Όποιου είδους επιλογές και να κάνετε κατά την διάρκεια της καθημερινότητας, αυτός ο ¨μαγικός¨ συνδυασμός  ορμονών , εξάντλησης και συνεχούς αυτοαμφισβήτησης  μπορεί σε κάποιο σημείο να σας φανεί τεράστιο φορτίο. Συμβαίνει , είναι φυσιολογικό , όλες το νιώσαμε σε κάποια στιγμή.

2)Τίποτα δεν κρατάει για πάντα (μέρος Α)

Θα υπάρξουν στιγμές που θα δυσκολευτείτε ή μπορεί και να νιώσετε εντελώς ανεπαρκής ως καινούργιες μητέρες. Θα έχετε αμφιβολίες για κάθε απόφαση της καθημερινότητας και θα τα βάζετε με τον εαυτό σας. Θα θέλετε να ξεφύγετε και θα ονειρεύεστε την ημέρα που όλα θα τελειώσουν. Να είστε σίγουρες πως αυτή η ημέρα θα έρθει και κάθε ταλαιπωρία και πίεση που δεχτήκατε ήταν για καλό.

3)Τίποτα δεν κρατάει για πάντα (μέρος Β)

Θα έρθει η ημέρα που θα αναρωτιέστε πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός. Θα αναζητάτε τα χάδια που ανταλλάζατε με το βρέφος , τις στιγμές που στα μάτια του ήσασταν τα πάντα. Θα φανεί πως οι ημέρες αυτές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και το παιδί θα μεγαλώνει και θα αλλάζει μπροστά στα μάτια σας.

4)Θα νιώθετε τεράστια μοναξιά κάποιες φορές

Ακόμα και αν είστε συνεχώς περιτριγυρισμένοι από συγγενικά πρόσωπα και φίλους ,  θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώθετε 100% μόνη χωρίς κανένας να σας καταλαβαίνει. Θα  έχετε την εντύπωση πως το βάρος ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και πως παρόλη την βοήθεια που σας παρέχουν οι γύρω σας , εσείς πάλι δεν κάνετε τα αναμενόμενα για το παιδί .

5)Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι τόσο εύκολο να χαθείτε στις ανάγκες του μωρού. Μπορεί εύκολα να υποβαθμίσετε τις βασικές σας ανάγκες ή ακόμα και να τις ξεχάσετε όταν είστε καινούργια μητέρα. Μην το κάνετε. Θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας. Και δεν εννοώ συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο την μανικιουρίστα ή το γυμναστήριο, άλλα για βασικά θέματα. Διατηρήστε μια σωστή διατροφή , κάνετε χρήση του μπάνιου όποτε το έχετε ανάγκη και ξεκουραστείτε όποτε είστε κουρασμένη. Δεν μπορείτε να προσφέρετε και πολλά στο παιδί σας εάν είστε αδύναμη , κουρασμένη ή μίζερη.

6)Θα αμφιβάλετε για κάθε σας απόφαση

Μπορείτε να διαβάσετε 1000 βιβλία συμβουλών να μιλήσετε με την μαμά σας , την αδερφή σας, την γιαγιά σας και κάθε μητέρα που γνωρίζετε. Να είστε σίγουρες   ότι θα πάρετε άπειρες διαφορετικές γνώμες. Το κεφάλι σας θα γυρίζει και θα αναρωτιέστε εάν κάνετε το σωστό , εάν πήρατε την κατάλληλη απόφαση. Θα έχετε αμφιβολίες εάν είστε σε θέση να πάρετε αποφάσεις και θα διερωτάστε πως γίνετε να χάσατε την ίδια σας την προσωπικότητα .

7)Ακούστε την καρδία σας (και το παιδί σας)

Κανένας δεν ξέρει το παιδί σου καλύτερα από εσένα. Θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες του μικρού σας. Μην αφήνετε άλλους να παρεμβαίνουν ή να αμφισβητούν τις επιλογές σας. Το παιδί θα σας δείξει τις ανάγκες του εάν νιώσει ότι είναι το επίκεντρο σας. Ξεχάστε τους υπόλοιπους.

8)Είναι τέλειο να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα σας

Πιθανότατα θα έχετε πολλά συναισθήματα, κόπωση, εξάρσεις, αυτοαμφισβήτηση , χαρά, συγκίνηση και γενικότερα μια αίσθηση ότι ξεχειλίζετε από αγάπη και αυτό πιστέψτε με είναι θεμιτό. Δεχτείτε με θέρμη κάθε σας συναισθηματική μεταβολή , γιατί έτσι θα μπορέσετε να βιώσετε την υπέροχη διαδρομή της μητρότητας. Μην αφήνετε τις κακές στιγμές να σας επηρεάσουν και βεβαιωθείτε πως οι όμορφες στιγμές είναι στην γωνία και περιμένουν.

9)Να είστε σίγουρες πως κάνετε καταπληκτική δουλειά

Δεν πειράζει όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζετε ή όσες αμφιβολίες και αν έχετε σαν καινούργια μητέρα, σας υπόσχομαι ότι κάνετε θαυμάσια δουλειά. Το βρέφος είναι απίστευτα διαλλακτικό όσο είναι ταϊσμένο, ξεκούραστο, καθαρό και δέχεται αγάπη. Αυτά αρκούν για να είναι χαρούμενο. Το παιδί δεν θα θυμάται εάν θηλάστηκε ή κοιμήθηκε στην δική του κούνια. Δεν θυμάται εάν κάποια στιγμή έκλαψε παραπάνω, ή εάν έμεινε για κάποια ώρα με λερωμένη πάνα. Θα θυμάται μόνο αν του προσφέρατε όλη σας την αγάπη.

10)Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό μυστικό. Αγάπη.    

Super-baby.gr

Call Now Button