Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ενός παιδιού (βρεφανάπτυξη) είναι η διακοπή χρήσης της πάνας. Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας όμως, αγχώνει τους γονείς που συχνά αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να την ξεκινήσουν.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Γενικά, μια καλή περίοδος είναι μεταξύ 18-30 μηνών, ή όταν το παιδί έχει αποκτήσει την αίσθηση και τον έλεγχο των σφικτήρων και του περινέου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε εάν το παιδί σας δεν έχει κόψει ακόμα την πάνα. Παρακάτω, θα μάθετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Πότε το παιδί είναι έτοιμο να διακόψει τη χρήση της πάνας

Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση για την τουαλέτα, θα πρέπει να αξιολογήσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας. Εάν παρατηρήσετε ότι κάνει κάποια από τα παρακάτω, τότε η εκπαίδευση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει:

  • Το παιδί έχει αρχίσει να μιμείται τους ενήλικους
  • Οι κενώσεις του εμφανίζονται μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάθε μέρα
  • Έχει στεγνή πάνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως 2-3 ώρες
  • Εκφράζει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα για να κάνει πιπί ή κακά
  • Μπορεί να κάτσει και να σηκωθεί από το γιο γιο ή την τουαλέτα

Ακόμα, θα πρέπει να θυμάστε πως δεν πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση αν το παιδί έχει κάποιο άγχος. Για παράδειγμα, να μην προσπαθείτε να του κόψετε παράλληλα και το μπιμπερό.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μάθει;

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, κι έτσι, παρουσιάζονται μεγάλες διαφορές στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να κόψουν την πάνα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν να συνηθίσουν το γιογιό τους μέσα σε λίγες μέρες μέχρι και 2 εβδομάδες. Ωστόσο, ο έλεγχος των ούρων αργεί, κι έτσι, τον πρώτο καιρό θα έχετε ατυχήματα.

Ακόμα, ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να συνηθίσουν στο γιογιό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα τοποθετήσετε κατευθείαν στη λεκάνη. Φυσικά, προμηθευτείτε ένα άνετο παιδικό κάθισμα τουαλέτας για να μην το τρομάξετε.

Ποια είναι η διαδικασία για να συνηθίσει χωρίς την πάνα

Πριν την εκπαίδευση

Πριν από την εκπαίδευση για την τουαλέτα είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας. Αρχικά, δώστε ένα όνομα για τις διαδικασίες της ούρησης και της αφόδευσης και χρησιμοποιήστε τις ίδιες λέξεις. Αυτή η επανάληψη θα βοηθήσει το παιδί σας να εξοικειωθεί με την ιδέα και τη διαδικασία. Επίσης, αφήστε το να σας παρακολουθεί όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Εάν έχει κάποια απορία, προσπαθήστε να του την εξηγήσετε όσο πιο απλά μπορείτε. 

Ακόμα, λίγο διάστημα πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, ξεκινήστε να αλλάζετε την πάνα του παιδιού σας πιο συχνά. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα μάθει πως του αρέσει όταν είναι στεγνό. 

Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να το αφήσετε να εξοικειωθεί με το γιογιό του πριν ξεκινήσει να το χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, αφήστε το να παίξει μαζί του, να του κολλήσει αυτοκόλλητα, και να αισθανθεί ότι είναι δικό του.

Κατά τη Διάρκεια της Εκπαίδευσης

Μόλις βγάλετε την πάνα από το παιδί σας, χρειάζεται να δείξετε πολύ υπομονή. Παρατηρήστε πότε αφοδεύει συνήθως για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο. Ωστόσο, μην πιέζετε το παιδί σας να κάτσει στο γιογιό. Αντιθέτως, περιμένετέ το να το ζητήσει από μόνο του. Επίσης, φροντίστε να μην του βάζετε τις φωνές, ακόμα και όταν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα. Όταν καταφέρει να κάτσει στο γιογιό, επιβραβεύστε το και δείξτε του ότι χαίρεστε.

Δείτε όλα τα γιο γιο εδώ

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα | Προτάσεις για δώρο

 

Διαβάστε επίσης:

Call Now Button