Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου

Πως να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου

Συμβουλές για το καλύτερο Κάθισμα αυτοκινήτου.

Πώς να επιλέξω το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου που να έχει περάσει όλα τα crash tests, έχει ποιοτικά υφάσματα και είναι κατάλληλο για το παιδί μου; Να επιλέξω κατηγορία 0+ (0-13 κιλά) ή να προτιμήσω κατηγορία 0-1-2-3 (0-36 κιλά) για να μην χρειαστεί να ξανά αγοράσω; Έχει το αυτοκίνητό μου σύστημα isofix ή θα πληρώσω χωρίς λόγο επιπλέον χρήματα; Τι κάθισμα αυτοκινήτου να πάρω;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο γονιός πριν καταλήξει στην αγορά του καλύτερου βρεφικού και παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου. Μην ανησυχείτε! Στον παρακάτω οδηγό θα σας λύσουμε όλες τις απορίες , ενώ θα διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές και μυστικά που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή.

Αρχικά θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τις διαφορετικές κατηγορίες στα καθίσματα αυτοκινήτου ενώ να τονίσουμε πως το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι αναγκαίο από την πρώτη στιγμή έως και την ηλικία των 12 ετών βάσει του K.O.K. “Νόμος 2696, Άρθρα 12 και 33”.

Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων:

Group 0+  : Για βρέφη μέχρι 13 κιλά. Τοποθέτηση μόνο σε αντίστροφη κίνηση.

Group 1    : Για παιδιά από 9 κιλά έως 18 κιλά ή 9 μηνών έως 3 ετών. Αυτή η ομάδα καθισμάτων έχει εγκριθεί και για τις δύο κατευθύνσεις του ταξιδιού.

Group 2    : Για παιδιά από 15 κιλά έως 25 κιλά και την ηλικία των 3 έως 6 ετών. Αυτά τα παιδικά καθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν σε κανονική κατεύθυνση ταξιδιού.

Group 3    : Για παιδιά βάρους 22 κιλά έως 36 κιλά, και από 6 έως 12 ετών. Για ψηλά παιδιά σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να επιλέξετε ένα “Booster”.

Κριτήρια επιλογής του σωστού παιδικού καθίσματος:

  • Σωματικό βάρος του παιδιού
  • Ύψος του παιδιού
  • Στερέωση στο αυτοκίνητο
  • isofix με support leg (υποπόδιο) ή top tether (ιμάντας πρόσδεσης)
  • Άνεση της θέσης

Κριτήριο βάρους

Η ομάδα (κατηγορία) του καθίσματος πρέπει πάντα να συμβαδίζει με το βάρος του παιδιού. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί με βάση αυτή την παράμετρο. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ECER44/04 τα καθισματάκια ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες με κριτήριο το βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλα.

Yπάρχουν καθισματάκια που ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδα και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (Group 0+,1,2.3)

Τα τελευταία χρόνια η πιο δημοφιλής κατηγορία έχει αναδειχθεί η κατηγορία 0+/1/2/3 (0-36 κιλά). Υπάρχει πληθώρα επιλογών στην συγκεκριμένη κατηγορία και τα συγκεκριμένα καθίσματα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το ρυθμιζόμενο μέγεθος του καθίσματος ώστε αυτό να συμβαδίζει με την ανάπτυξη του παιδιού.


joie_everystage

Εικόνα 1.Παράδειγμα καθίσματος αυτοκινήτου 0-36 κιλά isofix Joie Every Stage

Δείτε όλα τα καθίσματα αυτοκινητου 0-36 κιλα

Κριτήριο προσανατολισμού

Ανάλογα με τη δυνατότητα προσανατολισμού που έχει το παιδικό κάθισμα κατά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες:

Καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω

Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα πίσω. Τέτοιο προσανατολισμό θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε το πρώτο του καθισματάκι. Σύμφωνα με παιδιατρικές έρευνες συνιστάται η επιλογή καθισμάτων με φορά προς τα πίσω έως την ηλικία των δύο ετών ή έως ότου το παιδί ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος για το κάθισμα. Η παραπάνω συμβουλή πηγάζει από το γεγονός ότι σε μία τόσο μικρή ηλικία ο αυχένας του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος.

Γι αυτό προτιμάται μία στάση σώματος η οποία υποστηρίζει και προστατεύει αποτελεσματικότερα το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη του παιδιού σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού οι δυνάμεις κατανέμονται με πιο ομοιόμορφο τρόπο στο σώμα του παιδιού. Είναι ελαφριά, φορητά και εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας τριών ή πέντε σημείων.

Ορισμένα καθισματάκια οπίσθιας κατεύθυνσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρηλάξ ή είναι κατάλληλα διαμορφωμένα έτσι ώστε να προσαρμόζονται πάνω σε καροτσάκια. Τα καθισματάκια αυτά υπάγωνται στην κατηγορία 0+ ή όλα όσα συμπεριλαμβάνουν την κατηγορία 0+ ( παράδειγμα 0+/1/2/3 ).

Χρήσιμη συμβουλή:

Έχετε το παιδί σε αντίστροφη φορά για όσο μεγαλύτερο διάστημα και προχωρήστε σε τοποθέτηση με μπροστινή φορά με την έγκριση του παιδιάτρου. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία τα παιδιά παραμένουν σε αντίθετη φορά μέχρι και το τέταρτο έτος.

 

Εικόνα 2.Παράδειγμα καθίσματος αυτοκινήτου 0-13 κιλά Cangaroo Gala

Δείτε όλα τα Καθισματα αυτοκινητου 0-13 κιλα

Κάθισμα διπλής κατεύθυνσης

Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους τα συγκεκριμένα καθισματάκια μπορούν τα τοποθετηθούν με κατεύθυνση είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός. Με το τρόπο αυτό προσπαθούν να καλύψουν πιο πολλά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού. Είναι πιο ογκώδη συγκριτικά με τα καθισματάκια που είναι μονίμως στραμμένα προς τα πίσω. Τα καθισματάκια αυτά υπάγονται στις κατηγορίες 0+1 / 0+1,2 / 0+1,2,3.

 

Εικόνα 3.Παράδειγμα καθίσματος αυτοκινήτου 0-36 κιλά isofix Dovadi 4 safety Black

Καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός

Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Ορισμένα καθισματάκια εμπρόσθιας κατεύθυνσης δεν είναι εξοπλισμένα με ζώνη αλλά χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκινήτου για την πρόσδεση του παιδιού. Επίσης ορισμένα μοντέλα μετατρέπονται σε ανυψωτικά καθισματάκια (booster).Τα καθισματάκια της κατηγορίας συνηθέστερα κατατάσσονται στις ομάδες 1 ή 2 ή 3.

Εικόνα 4.Παράδειγμα καθίσματος αυτοκινήτου 9-36 κιλά Recaro Young Sport Hero

 

Δείτε όλα τα καθισματα αυτοκινητου 9-36 κιλα

Παιδικό κάθισμα με ή χωρίς ISOFIX. Τι είναι το isofix;

 Ο τρόπος πρόσδεσης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο αναμένεται να είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο τρόπους στήριξης:

  1. Με τη βοήθεια των ζωνών ασφαλείας του αυτοκινήτου
  2. Με τη χρήση συστήματος ISOFIX

Στη πρώτη περίπτωση το παιδικό κάθισμα συγκρατείται με τη βοήθεια των ζωνών ασφαλείας που περνούν μέσα από τις ειδικές υποδοχές του καθίσματος. Στη δεύτερη περίπτωση το κάθισμα χρησιμοποιεί τους ειδικούς συνδέσμους που υποχρεωτικά έχουν τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από το 2011 και μεταγενέστερα. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα isofix χρησιμοποιεί τρία σημεία στήριξης.

Τα δύο είναι οι προαναφερόμενοι σύνδεσμοι και βρίσκονται ανάμεσα στη πλάτη και το κάθισμα του οχήματος.

Το τρίτο μπορεί να είναι είτε ένα πόδι στήριξης (support leg) στο δάπεδο του αυτοκινήτου, είτε μία ζώνη (top tether) που στερεώνεται στο πίσω μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ παγκάζ.

Χρήσιμη Συμβουλή:

Βεβαιωθείτε πως το αυτοκίνητο σας είναι συμβατό με σύστημα isofix πριν την αγορά του καθίσματος αυτοκινήτου. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας ή σε ετικέτες που είναι ραμμένες στα υφάσματα στο αυτοκίνητό σας. Επίσης ένας εύκολος τρόπος είναι να ελέγξετε με το χέρι σας στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

Τομείς σύγκρισης

Στήριξη με ζώνες ασφαλείας

Στήριξη με σύστημα isofix

Ασφάλεια

Ασφαλές εφόσον τοποθετηθεί ορθά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος (Δεν υπολείπεται ασφάλειας του συστήματος isofix).

Ασφαλές εφόσον τοποθετηθεί ορθά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος.

Ευκολία ορθής τοποθέτησης

Απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερος χρόνος (ανάλογα και με την εξοικείωση του γονέα) για την ορθή τοποθέτησή του καθίσματος.

Διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την ορθή και ταχύτερη τοποθέτηση του καθίσματος.

Συμβατότητα με αυτοκίνητο

Είναι συμβατή και με παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων.

Είναι συμβατή με αυτοκίνητά που υποστηρίζουν το σύστημα isofix (Ορισμένα μοντέλα μπορούν να τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα που δεν είναι εξοπλισμένα με σύστημα isofix, με τη χρήση των ζωνών ασφαλείας).

Κόστος

Οικονομικότερη λύση.

Ακριβότερη λύση.

Ορισμένα καθισματάκια που υποστηρίζουν το σύστημα isofix αποσπώνται από τη βάση στήριξης (ιδιαίτερα τα καθισματάκια των ομάδων 0+). Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι το σύστημα isofix του ενός καθίσματος δεν είναι κατ’ ανάγκη συμβατό με το κάθισμα άλλης ομάδας ακόμα και του ίδιου κατασκευαστή. Εφόσον θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βάση isofix συνδυαστικά με περισσότερα του ενός καθίσματα, θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί εκ των προτέρων για τη μεταξύ τους συμβατότητά.Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου που διαθέτουν σύστημα isofix πέραν της κατηγορίας 0+, διαθέτουν ενσωματωμένη βάση.

Συμβατότητα με το αυτοκίνητο

Προτού αγοράσουμε το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι συμβατό με το αυτοκίνητο μας. Τα καθίσματα που είναι συμβατά με όλα σχεδόν τα μοντέλα αυτοκινήτων χαρακτηρίζονται ως Universal, (απαιτούνται μόνο οι ιμάντες του αυτοκινήτου για να προσδεθούν) σε αντίθεση με όσα χαρακτηρίζονται ως RestrictedSemi – Universal και Vehicle Specific που προορίζονται για πιο συγκεκριμένα μοντέλα (απαιτούν σύστημα isofix). Πολλά είναι τα καθίσματα αυτοκινήτου που είναι συμβατά και σε αυτοκίνητα με isofix (semi-universal) καθώς επίσης δένονται και σε αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν σύστημα isofix μόνο με τους ιμάντες (universal).

Πιστοποιήσεις – Ετικέτες παιδικού καθίσματος και Crash Tests

Όλα τα εγκεκριμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παιδικά καθίσματα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς  ECE R 44/04. Σύμφωνα με αυτούς κατηγοριοποιούνται, ελέγχεται η συμβατότητα τους με τα οχήματα, όπως επίσης και οι επιδόσεις τους σε δοκιμές ασφαλείας που περιλαμβάνουν μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις ( crash tests). Συνεπώς αναζητούμε την ένδειξη ECE R 44/04 έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που πρόκειται να αγοράσουμε πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αναλυτικότερα τα παιδικά καθίσματα που είναι σύμφωνα με τους προαναφερόμενους κανονισμούς έχουν ετικέτα της μορφής:

1. Συμβατότητα με το αυτοκίνητο (Universal: Συμβατό με όλους σχεδόν τους τύπους αυτοκινήτου).
2. Επιτρεπόμενο βάρος παιδιού.
3. Ο κωδικός της χώρας που έχει εγκρίνει για τη συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (π.χ. Το Ε4 αντιστοιχεί στην Ολλανδία) 
4. Αριθμός έγκρισης  
5. Ευρωπαϊκός κανονισμός που πληρείται από το παιδικό κάθισμα

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη μέγιστη ασφάλεια των παιδικών καθισμάτων.

Από το 1993 έχει συνταχθεί με νομοθεσία, ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται στο αυτοκίνητο μόνο με κατάλληλο παιδικό κάθισμα. Ο οδηγός είναι υπεύθυνος για τους επιβάτες του και πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου πληροί όλες τις σχετικές με την ασφάλεια απαιτήσεις. Επομένως, η επιλογή του σωστού καθίσματος αυτοκινήτου θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ συνειδητά.

Από τον Ιούλιο του 2013 έχει εκδοθεί νέο διάταγμα ασφαλείας για όλα τα παιδικά καθίσματα. Η θέση του παιδικού καθίσματος σε αντίστροφη κίνηση είναι υποχρεωτική, σύμφωνα και με το νέο πρότυπο i-size μέχρι την ηλικία των 15 μηνών. Πάρα πολύ μεγάλο για ένα κάθισμα αυτοκινήτου είναι ένα παιδί μόνο όταν το κεφάλι είναι υψηλότερο από το επάνω άκρο της πλάτης. Προτείνεται πάντα πριν την αντιστροφή του παιδιού να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του παιδιάτρου καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετική ανάπτυξη.

Κανονισμοί των παιδικών καθισμάτων

Η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών κανονισμών, ECE-R 44 ή ECE-R 129

Το πρότυπο ECE-R44 εξαρτάται κυρίως από το βάρος του παιδιού.

Το ECE-R 129 καθορίζεται από το μέγεθος του παιδιού.

Το νέο πρότυπο ECE-R 129 εκδόθηκε επειδή τα παιδιά πλέον φτάνουν γρηγορότερα το μέγιστο μήκος του σώματος.

Το σωστό παιδικό κάθισμα μπορεί να σώσει ζωές : Δυστυχώς, τροχαία ατυχήματα εξακολουθούν να είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα συγκράτησης που απαιτούνται από το νόμο σε παιδικά καθίσματα από το 1993, εξακολουθεί να οδηγεί ένα τρίτο των γονέων χωρίς το κατάλληλο σύστημα. Σημειώστε, επίσης, ότι τα παιδιά και κυρίως τα βρέφη, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά σε ατύχημα.

Επίσης πολλοί γονείς λαμβάνουν υπόψιν πριν την αγορά καθίσματος αυτοκινήτου βαθμολογίες από ιδιωτικούς φορείς και λέσχες αυτοκινήτων όπως η adac και άλλες.

Χρήσιμες Συμβουλές:

  • Το εύρος τιμής που μπορεί να βρείτε όσο αναφορά τα καθίσματα αυτοκινήτων είναι από 30€ – 750€ . Η τεράστια διαφορά τιμής έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής, την ποιότητα υφασμάτων, το after sale service καθώς και την εμπορική πολιτική των εταιρειών.
  • Φροντίστε πάντα το κάθισμα που θα επιλέξετε να έχει έγκριση ECE-R 44 ή ECE-R 129.
  • Τα τελευταία χρόνια η χρήση μηχανών σύγκρισης τιμής π.χ. skroutz, best price κ.τ.λ. είναι διαδεδομένες σε κάθε καταναλωτή. Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να κάνετε μια σύγκριση τιμής για το κάθισμα αυτοκινήτου που επιθυμείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε το φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για να κάνετε την αγορά σας. Αυτό θα σας προστατέψει από μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή που θα πληρώσετε για το ίδιο προϊόν.

Χρήσιμα Μυστικά:

  • Να τηρείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό θα αυξήσει την διάρκεια ζωής στο προϊόν που έχετε αγοράσει.
  • Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σφραγίδες στις οποίες αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής ή η ημερομηνία συναρμολόγησης τους. Προτιμάτε καθίσματα αυτοκινήτου που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα από την ημερομηνία παρασκευής και όχι καθίσματα παλιότερων χρονολογιών.
  • Επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των κατασκευαστών και διαβάστε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του προϊόντος πριν προχωρήσετε στην αγορά του Καθίσματος.

Δείτε τα 5 καλύτερα καθίσματα αυτοκινήτου της αγοράς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ SUPER-BABY.GR

e-mail: info@super-baby.gr

Call Now Button