Γιατί δεν κάνει τα μωρά να βλέπουν τηλεόραση;

Γιατί δεν κάνει τα μωρά να βλέπουν τηλεόραση;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στο χρόνο που περνούν τα νήπια και τα μικρά παιδιά μπροστά από την τηλεόραση και τα tablets. Ωστόσο, η πολύωρη καθιστική ζωή των νηπίων μπροστά από τις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις, πράγμα που επισημαίνουν τόσο οι παιδίατροι όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για αυτό το λόγο, κάθε γονέας οφείλει να μειώσει την έκθεση του μωρού στην οθόνη της τηλεόρασης και να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα με εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια. Παρακάτω, θα μάθετε αναλυτικά τι ισχύει σχετικά με τα μωρά και την τηλεόραση.

Τι ισχύει για τα παιδιά από 0 – 2 ετών

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, οι ειδικοί πλέον είναι σίγουροι πως τα μωρά από 0 έως και 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε ενεργές οθόνες. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να παρακολουθούν προγράμματα στην τηλεόραση, αλλά και να μην βλέπουν τις οθόνες από το tablet, το κινητό, τον υπολογιστή, και τις παιχνιδομηχανές. Μάλιστα, αυτός ο κανόνας πρέπει να τηρείται ευλαβικά, ειδικά στους πρώτους 12 μήνες. 

Τι ισχύει για τα παιδιά Άνω των 2 ετών

Τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να ξεκινήσουν να παρακολουθούν τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεσή τους στις οθόνες δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 ώρες ημερησίως.  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προτιμάτε μόνο τα ποιοτικά προγράμματα για το παιδί σας, καθώς και να λάβετε έναν ενεργητικό ρόλο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να παρακολουθείτε το πρόγραμμα μαζί με το παιδί σας και να συμμετέχετε, σχολιάζονται και εξηγώντας το περιεχόμενο.  

Εκπαιδευτικά Διαδραστικά Παιχνίδια

Αρνητικές επιδράσεις της τηλεόρασης στα μωρά

Η τηλεόραση σε τόσο μικρή ηλικία έχει πολλούς κινδύνους. Οι επιδράσεις της στα μωρά ενδεχομένως να μην εμφανιστούν αμέσως, αλλά να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού. Έτσι, οι αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης στα μωρά είναι οι παρακάτω:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς –  τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση εκτίθενται σε προγράμματα με σκηνές βίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτές τις συμπεριφορές όταν μεγαλώσουν. 
  • Καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη – η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης έχει σχετιστεί και με την καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης στα μωρά. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί δε λαμβάνει αρκετά γλωσσικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του, το οποίο είναι η οικογένειά του.
  • Παχυσαρκία – η καθιστική ζωή οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, όπως είναι η παχυσαρκία. Το μωρό θα πρέπει να ασχολείται με ενεργητικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και να μην μένει προσηλωμένο για ώρες μπροστά από μία οθόνη. 
  • Βλάβη στα μάτια – τα μωρά κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται σε ενεργές οθόνες, καθώς η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή. 
  • Ελλιπής κοινωνική ανάπτυξη – η προσήλωση στην τηλεόραση δεν επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Έτσι, όταν μεγαλώσει, ενδεχομένως να εμφανίσει δυσκολία στην προσαρμογή στο σχολείο, πράγμα που θα το κάνει να απομονωθεί. 

Θετικές επιδράσεις της τηλεόρασης στα παιδιά

Εντούτοις, η τηλεόραση μπορεί να έχει και θετική επίδραση στα παιδιά, εάν γίνει σωστή χρήση της. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν διάφορα πράγματα για τον κόσμο και να μάθουν πολύτιμες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό απαιτεί και τη συμμετοχή του γονέα που βρίσκεται στο πλάι του παιδιού για να του εξηγεί και να του απαντάει σε κάθε απορία του.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button