Τα πρώτα παιδιά της οικογένειας είναι πιο έξυπνα

Τα πρώτα παιδιά της οικογένειας είναι πιο έξυπνα

Πολλοί πιστεύουν πως τα πρωτότοκα παιδιά είναι τα πιο αγαπημένα των γονιών τους. Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται προς το παρόν, τουλάχιστον επιστημονικά.

Αυτό που αποδεικνύει νέα έρευνα είναι πως τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέλφια τους. Γιατί; Λόγω του ότι μεγαλώνουν διαφορετικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία εξέτασαν 5.000 παιδιά. Τα παρακολούθησαν από την ενδομήτριο ζωή έως την ηλικία των 14 ετών. Κατέγραψαν μεταξύ άλλων την ανατροφή τους, τις οικονομικές συνθήκες της οικογένειας και άλλες παραμέτρους.

Κάθε δύο χρόνια αξιολογούσαν με ειδικά τεστ την γλωσσική και νοητική τους ανάπτυξη. Τους ζητούσαν για παράδειγμα να ταιριάξουν γράμματα, να αναγνωρίσουν εικόνες και να διαβάσουν δυνατά λέξεις ή αργότερα κείμενα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Human Resources. Όπως έδειξαν τα πρωτότοκα παιδιά είχαν κατά μέσον όρο υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα μικρότερα αδελφάκια τους. Μάλιστα, η διαφορά στο IQ άρχισε να γίνεται εμφανής από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους.

Αυτό φάνηκε να συσχετίζεται με διαφορές στην αντιμετώπιση των παιδιών από τους γονείς. Διαφορές που άρχιζαν πριν καν γεννηθούν.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε πως οι γονείς είχαν την τάση να παρέχουν περισσότερα νοητικά ερεθίσματα στα πρωτότοκα παιδιά κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους. Στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης οι μητέρες πρόσεχαν πολύ περισσότερο τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους απ’ όσο στις επόμενες.

Έτσι, ενώ στα πρωτότοκα παιδιά οι γονείς έδιναν έμφαση στο να τους διαβάζουν βιβλία, να παίζουν παιχνίδια μαζί τους και να τους βάζουν μουσική, στα επόμενα παιδιά οι δραστηριότητες αυτές ήταν πιο περιορισμένες.

Επιπλέον, ενώ οι μητέρες περιόριζαν αισθητά ή έκοβαν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή όταν κυοφορούσαν το πρώτο παιδί, στα επόμενα η προσοχή που επιδείκνυαν ήταν σαφώς μειωμένη.

 

Πηγή: healthview.gr

Call Now Button