Πώς να ελαττώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή των παιδιών

Πώς να ελαττώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή των παιδιών

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία αποτελεί το μόνο ουσιαστικό τρόπο πρόληψης της παιδικής και ενήλικης παχυσαρκίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η συμπεριφορά των γονιών παίζει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό το λόγο μην πείτε πως αυτό το θέμα αφορά μόνο στις μαμάδες. Μην ξεχνάτε πως κι εσείς αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας, ταυτίζεται μαζί σας και μαθαίνει βλέποντας σας. Έτσι, ενημερωθείτε κι εσείς κι εκπαιδεύστε το ώστε να βάλει τα σωστά θεμέλια της υγιεινής συμπεριφοράς.

Βρείτε τα πάντα για το φαγητό του παιδιού στο super-baby.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από την κατανάλωση ζάχαρης, ποσοστό που στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Τα βήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς:

– Αρχίστε να δίνετε γλυκά στο παιδί σας κατά προτίμηση όταν θα γίνει 2-3 ετών.

– Προτιμήστε σπιτικά μπισκότα, μπάρες δημητριακών, κέικ. Προσπαθήστε να αγοράζετε όσο το δυνατό λιγότερο τυποποιημένα προϊόντα.

– Η ζάχαρη προστίθεται σε πολλά τρόφιμα όπως αναψυκτικά, κέικ, σοκολάτες, γλειφιτζούρια, καραμέλες, μπισκότα, κρέμες, παιδικά γιαούρτια, δημητριακά πρωινού, τυποποιημένοι χυμοί. Όταν θα βρεθείτε στο super market, διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και ψάξτε για συστατικά όπως ζάχαρη, δεξτρόζη, σουκρόζη, σακχαρόζη, μαλτόζη, σιρόπι γλυκόζης. Επιλέξτε τα τρόφιμα που έχουν την μικρότερη ποσότητα των παραπάνω ουσιών.

– Εξηγήστε στο παιδί ότι με το γεύμα του μπορεί να έχει νερό. Όχι αναψυκτικό ή χυμό εμπορίου.

– Αν βρεθείτε μόνοι μαζί τους και πεινάει δώστε του ένα φρούτο. Μπορεί να φάει τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα. Αποτελούν φυσική πηγή ζάχαρης με τη μορφή φρουκτόζης και είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

– Μην προσφέρετε γλυκά σαν είδος επιβράβευσης, τιμωρίας ή δωροδοκίας. Αν το κάνετε αυτό το παιδί δε θα μπορεί να κατανοήσει το πραγματικό αίσθημα πείνας-κορεσμού. Ως συνέπεια θα τρώει όχι επειδή πεινάει πραγματικά αλλά για να νιώσει καλύτερα συναισθηματικά, συνήθεια που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή.

– Μην απαγορεύετε από το παιδί σας εντελώς τα γλυκά. Συζητήστε μαζί του ότι θα καταναλώνει γλυκά κάποιες φορές την εβδομάδα.

Πηγή: superdad.gr

Call Now Button