Πόσο καιρό μετά τον τοκετό επανέρχεται το σώμα μας;

Πόσο καιρό μετά τον τοκετό επανέρχεται το σώμα μας;

Ο μέσος όρος βάρους ενός νεογέννητου είναι περίπου 3,5 κιλά. Πόσα κιλά, όμως, ζυγίζει μια μαμά όταν βγαίνει από την αίθουσα τοκετού; Και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα της στην προ-εγκυμοσύνης κατάσταση;

Παρόλο που το «χρονοδιάγραμμα» της απώλειας βάρους είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και βασίζεται σε διάφορους παράγοντες (τα κιλά που πήρε κατά την εγκυμοσύνη, το αν θηλάζει ή όχι, οι διατροφικές της συνήθειες και το αν ασκείται ή όχι), υπάρχουν ορισμένες σταθερές σχετικά με την ανάληψη του σώματος από τη γέννα.

24 ώρες μετά τον τοκετό

Οι γυναίκες χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 5,5 κιλά κατά τη γέννα. «Εσείς φέρνετε το μωρό σας στον κόσμο, και μαζί με αυτό χάνετε πολύ αίμα και πολλά υγρά», εξηγεί η δρ. Sarah B. Krieger, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Μέσα σε αυτές τις 24 ώρες, έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση της επαναφοράς του σώματός σας», προσθέτει. Με απλά λόγια, πολλά από αυτά τα κιλά ήταν απλά… το μωρό σας!

1 εβδομάδα μετά

«Εξακολουθείτε να χάνετε αρκετά υγρά, ειδικά αν είχατε κάνει επισκληρίδιο», λέει η δρ. Krieger, πράγμα που ερμηνεύτει σε απώλεια βάρους. Αλλά, όπως συμβουλεύει η ειδικός, μην αρχίσετε ακόμα να καταγράφετε τα κιλά – επικεντρωθείτε καλύτερα στα ρούχα σας και στο πώς σας εφαρμόζουν.

Ο θηλασμός παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Ενώ οι ειδικοί συστήνουν στις θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν ημερησίως περίπου 500 θερμίδες παραπάνω από το φυσιολογικό, συνήθως χάνουν πιο πολύ βάρος μετά τον τοκετό. «Αυτό συμβαίνει επειδή με το θηλασμό καίγονται περισσότερες θερμίδες», εξηγεί η δρ. Ashley Roman, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η δρ. Krieger τονίζει ότι αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις: «Κάποιες γυναίκες μπορεί να χάσουν τα κιλά πολύ πιο γρήγορα από άλλες, ασχέτως αν θηλάζουν ή όχι».

2 εβδομάδες μετά

Η δρ. Krieger συστήνει στις νέες μαμάδες να μη ζυγίζονται κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Θεωρεί ότι μέχρι να εξοικειωθούν με τη διαδικασία του θηλασμού και να αποκτήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα, αλλά και μέχρις ότου καλμάρουν οι ορμόνες και επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, δεν έχει νόημα. Με άλλα λόγια, διανύετε ακόμα την περίοδο της επιλόχειας κατάθλιψης, όπου οποιοδήποτε μη επιθυμητό νούμερο στη ζυγαριά ενδέχεται να επιβαρύνει την ψυχολογία σας περισσότερο. Επιπλέον, «το συγκεκριμένο νούμερο δεν ανταποκρίνεται ακόμα στο πραγματικό σας βάρος, οπότε δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεται τον εαυτό σας», προσθέτει η ειδικός. Προτείνει, λοιπόν, να μετράτε με μια μεζούρα τους πόντους στη μέση σας 1 φορά το μήνα, παρά τα κιλά σας.

1 μήνα μετά

Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά συνηθίζεται στις νέες μαμάδες να χάνουν περίπου 10 κιλά μέσα σε 1 μήνα μετά τον τοκετό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG). Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν στην πλειοψηφία των γυναικών να πάρουν από 12 έως 14 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, περίπου 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό θα πρέπει να έχετε σχεδόν επιστρέψει στα αρχικά σας κιλά!

 

Πηγή: imommy.gr

Call Now Button