Πως να κόψετε την πάνα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Πως να κόψετε την πάνα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Πως να κόψετε την πάνα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Το μωρό σας μεγάλωσε και ίσως είναι η ώρα να αποχαιρετήσει την πάνα και να αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Και ενώ δεν υπάρχει κάποιος γρήγορος ή στάνταρ κανόνας για να το εκπαιδεύσετε, υπάρχουν πολλές συμβουλές και κόλπα που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και άνετη για εσάς και το παιδάκι σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές με τα όσα πρέπει να κάνετε και όσα δεν πρέπει να κάνετε στην εποχή της εκπαίδευσης τουαλέτας.

Βρείτε γιο γιο με εργονομικό σχεδιασμό για καλύτερη στάση σώματος του παιδιού, από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους .

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Προτιμήστε να ξεκινήστε την εκπαίδευση τουαλέτας σε μια περίοδο που ο καιρός είναι πιο ζεστός, έτσι ώστε το παιδί να φοράει λιγότερα ρούχα αλλά και να έχετε μαζέψει τα χαλιά από το σπίτι. Έτσι τα «ατυχήματα» θα είναι πιο ανώδυνα. Η άνοιξη και το καλοκαιράκι είναι καλές εποχές.
 • Όταν βγαίνετε έξω να έχετε πάντα μαζί σας αλλαξιές εσωρούχωνκαι ρούχων για το παιδί και μια σακούλα που θα μπορείτε να βάζετε τα λερωμένα.
 • Μάθετε στο παιδί την κίνηση να μπορεί να ανεβοκατεβάζει το βρακάκι του.Σίγουρα θα το βοηθάτε εσείς στην αρχή, αλλά αν γνωρίζει πώς να το κάνει θα νιώθει πιο σίγουρο όταν έρθει η ώρα για τουαλέτα.
 • Αν χρησιμοποιούσατε μωρομάντηλα όταν φορούσε πάνα, βάλτε ένα κουτί πάνω στην τουαλέτα. Το παιδί είναι πιο εξοικειωμένο με αυτά από ότι με το χαρτί τουαλέτας και μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα, ειδικά στα πρώτα στάδια εκμάθησης.
 • Τοποθετήστε ένα παιδικό σκαμνί με όμορφα σχέδια στην τουαλέταέτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση του παιδιού στη λεκάνη.
 • Αν έχετε μεγαλύτερα παιδάκια επιτρέψτε του να τα παρακολουθήσει την ώρα που χρησιμοποιούν την τουαλέτα.Θα νιώσει πιο άνετα με την ιδέα, αφού το χρησιμοποιεί και το μεγαλύτερο αδελφάκι που συνήθως τα παιδιά θαυμάζουν και μιμούνται.
 • Έχετε ένα πλάνο για τα ατυχήματα.Θα συμβούν σίγουρα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Τονίστε του ότι δεν πειράζει και αλλάξτε το όσο πιο σύντομα γίνεται. Ενισχύστε θετικά το παιδί για την συνολική προσπάθειά του, αυτό θα κρατήσει το κίνητρο του ζωντανό για να συνεχίσει να προσπαθεί.
 • Έχετε αρκετές αλλαξιές σεντονιών για το κρεβατάκι του,έτσι ώστε αν συμβεί ατύχημα εκεί (πολύ πιθανό) να μπορέσετε να τα αλλάξετε σύντομα και να μην αισθανθεί το παιδί ότι έκανε κάτι κακό. Επίσης τα αδιάβροχα σελτεδάκια (κάτω από τα σεντόνια) ήταν σωτήρια για εμάς αφού δεν επιτρέπουν την υγρασία να εισχωρήσει στο στρώμα.
 • Κάντε τις επισκέψεις στο μπάνιο ρουτίναπχ μόλις ξυπνήσετε, πριν τον μεσημεριανό ύπνο, πριν το μπάνιο κτλ. Είναι σημαντικό για την επιτυχία της εκπαίδευσης να εφαρμόζεται μια ρουτίνα για την ώρα της τουαλέτας.
 • Πλύνετε μαζί τα χεράκια του παιδιού κάθε φορά μετά την τουαλέτα. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι πρέπει να το κάνει για την καλή υγιεινή, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην εκπαίδευση της τουαλέτας αν το κάνετε σαν παιχνίδι πχ να λέτε ένα τραγουδάκι κάθε φορά που τα πλένετε.
 • Αν η περίοδος εκπαίδευσης τουαλέτας συμπίπτει με περίοδο δυσκοιλιότητας (συχνό φαινόμενο) ενσωματώστε στη διατροφή του περισσότερα τρόφιμα που βοηθούν στην πέψη. Φυσικοί χυμοί, αποξηραμένα φρούτα, σταφύλια, ακτινίδια κ.α. μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί που είναι δυσκοίλιο.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

 • Μη ξεχνάτε να ρωτάτε συχνά το παιδί αν χρειάζεται να πάει τουαλέτα.
 • Μη συγκρίνετε την πρόοδο του παιδιού σας με κάποιο άλλο παιδάκι ή με το αδερφάκι του.Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η σύγκριση όχι μόνο κάνει το παιδί να αισθάνεται ανεπαρκής, αλλά μπορεί να αναπτύξει ένα φόβο για τη χρήση της τουαλέτας (μήπως δεν το κάνει σωστά), ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα, σημαντικά προβλήματα.
 • Μη λυπηθείτε να πετάξετε εσώρουχα σε μερικές περιπτώσεις,αν είναι πολύ πολύ λερωμένα. Ίσως να συμβεί και αυτό, να είστε προετοιμασμένη. Ξέρω δεν είναι και πολύ οικονομικό, αλλά αν δει το παιδί ότι βρίσκεστε σε απόγνωση για το πώς θα καθαριστούν, θα επηρεάσει την προσπάθειά του νομίζοντας ότι έκανε κάτι πολύ κακό και δεν το θέλουμε αυτό.
 • Μη ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας όταν το παιδί είναι άρρωστο ή περνάει κάποια δύσκολη φάση. (πχ αν ζηλεύει επειδή μόλις γεννήθηκε το αδελφάκι του)
 • Μη ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας αν εσείς είστε κάτω από πίεση ή φόρτιση.Το παιδί θα καταλάβει το άγχος, τη σύγχυση ή ενόχλησή σας και μπορεί να νομίζει ότι οφείλονται σε αυτό.
 • Μην πιέζετε το παιδί για να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.Αν δεν συνεργάζεται, κλαίει, ή νιώθει τόσο άβολα σε σημείο να είναι απαρηγόρητο, τότε σίγουρα το παιδί δεν είναι έτοιμο.
 • Μη ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας αν δεν είστε σίγουρες ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε τη συγκεκριμένη περίοδο. Θα είναι εξίσου δύσκολη περίοδος και για εσάς και θέλει χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αν ξαναγυρίσετε στην πάνα, αυτό θα δώσει το μήνυμα στο παιδί ότι δεν τα κατάφερε, αλλά και ότι θα είναι εντάξει αν ξαναγυρίσετε στην πάνα και στην επόμενη προσπάθεια.
 • Αν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, μην τα παρατήσετε εύκολα.Είπαμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές από μητέρες που το πέρασαν, σίγουρα κάτι θα έχουν να σας πουν.

Καλή επιτυχία!

 

 

Πηγή: e-mama.gr

Call Now Button