Εγκυμοσύνη – Τα συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εγκυμοσύνη – Τα συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε όλα τα πιθανά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και πως η εγκυμοσύνη μας εξελίσσεται σε κάθε στάδιο.

Η εγκυμοσύνη αποτελείται από 40 εβδομάδες και χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Για να υπολογίσουμε σε ποια εβδομάδα βρισκόμαστε μετράμε από την ημερομηνία έναρξης της τελευταίας μας περιόδου (Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Έτσι, στην πρώτη εβδομάδα κύησης έχετε ακόμη την περίοδο σας. Αυτή η εβδομάδα θεωρείται και τυπικά η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Μπορεί να συναντήσετε κάποια σημάδια ή συμπτώματα πριν ακόμα κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. Κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες αργότερα όταν και αλλάξουν τα ορμονικά σας επίπεδα.

Καθυστέρηση της Εμμήνου Ρύσεως (περίοδος)

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά η καθυστέρηση της περιόδου δεν σημαίνει απαραίτητα πως είστε έγκυος ειδικά όταν ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Συνήθως προκαλείται από την μεταβολή ορμονικών επιπέδων και αύξηση στην πίεση του αίματος. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν οι πονοκέφαλοι δεν υποχωρούν.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα. Η αύξηση βάρους είναι πιο έντονη όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Καούρες

Η αύξηση των ορμονών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση στομαχικού οξέος με συνέπεια τις έντονες καούρες.

Δυσκοιλιότητα

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν επιβράδυνση του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα ενδεχόμενης δυσκοιλιότητας.

Κράμπες

Καθώς οι μύες της μήτρας διαστέλλονται προκαλούν έντονες κράμπες στην κοιλιακή χώρα.

Πόνοι στην πλάτη

Οι ορμόνες και η πίεση που ασκείται στους μύες από την εγκυμοσύνη προκαλεί πόνους στην πλάτη.

Ζαλάδες

Οι εγκυμονούσες διαθέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες.

Αϋπνία

Ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα είναι οι αϋπνίες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Στρες, δυσφορία και ορμονικές αλλαγές είναι οι αιτίες που το προκαλούν.

Αλλαγές στο στήθος

Η αλλαγή στο στήθος είναι από τα πρώτα εμφανή σημάδια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και πριν ανακαλύψετε την εγκυμοσύνη από κάποιο τεστ, θα διακρίνετε αλλαγές στο στήθος σας όπως πρήξιμο και πόνο.

Αναγούλες και τάση προς εμετό

Ο εμετός είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης.

Α’ τρίμηνο Εγκυμοσύνης ( 1η έως 13η εβδομάδα)

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης κιόλας ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή ορμόνες που χρειάζονται για να προετοιμάσουν το σώμα σας.

Οι πρώτες υποψίες

Οι περισσότερες γυναίκες υποψιάζονται την εγκυμοσύνη λόγω της καθυστέρησης της περιόδου τους και την επιβεβαιώνουν συνήθως με κάποιο τεστ εγκυμοσύνης και στη συνέχεια με μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Σε αυτή τη φάση οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται ήδη στην 4η ή 5η εβδομάδα κύησης, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν η ωορρηξία, η γονιμοποίηση και η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Τα πρώτα σημάδια της επιβεβαιωμένης εγκυμοσύνης σας ίσως να είναι λίγη υπνηλία και μια μικρή αδιαθεσία και ταχυκαρδίες Το σώμα σας εργάζεται πυρετωδώς για να προετοιμάσει κάθε αλλαγή για τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Καθημερινά θα παρατηρείτε αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες θα  οφείλονται στην επίδραση διάφορων ορμονών. Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες, ώστε να  στηριχθεί η εγκυμοσύνη και να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ορμόνες προετοιμάζουν τη μήτρα, τη λεκάνη και τους μαστούς, για να ανταποκριθούν στον τοκετό και αργότερα στο θηλασμό. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο πραγματοποιείται η οργανογένεση, Ο αμνιακός σάκος αναπτύσσεται και το έμβρυο σας έχει το μέγεθος ενός σπόρου μιας παπαρούνας.

Οι πρώτες εξετάσεις

Στο πρώτο τρίμηνο ο γιατρός ελέγχει τους παλμούς της καρδιάς του μωρού, το μέγεθος της ανάπτυξης και το «σπιτάκι» του , δηλαδή τον αμνιακό σάκο. Είναι σημαντικό σε αυτό το διάστημα να είστε ήρεμες , να τρέφεστε υγιεινά και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας  και να αποφύγετε τις βαριές εργασίες. Προτιμήστε να ακούτε χαλαρωτικούς ήχους και να ξεκουράζεστε. Ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, πάντα σύμφωνα με την ιδιαίτερη περίπτωση κάθε εγκύου.

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου (11η– 14η εβδομάδα) θα πραγματοποιηθεί ο προγεννητικός έλεγχος Α’ επιπέδου ή αλλιώς «αυχενική διαφάνεια». Η εξέταση αυτή είναι συνδυαστική και  περιλαμβάνει την «PAPP- A» εξέταση αίματος για μέτρηση βιοχημικών δεικτών και έναν διακοιλιακό υπέρηχο. Εδώ ο γιατρός (εμβρυολόγος) θα ελέγξει μέσα από τον υπέρηχο , μεταξύ άλλων, αν υπάρχει ρινικό οστό, άνω και κάτω γνάθος και το πάχος του υγρού που βρίσκεται πίσω από τον αυχένα, η λεγόμενη «αυχενική διαφάνεια».

Σε συνδυασμό με τις βιοχημικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος) ο γιατρός προσδιορίζει την ακριβή ηλικία κύησης, γίνεται διάγνωση για τυχόν ανωμαλίες και υπολογισμός πιθανοτήτων για σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down) και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Πολύ πιθανό στην παραπάνω εξέταση να μπορεί να γίνει μία πρόβλεψη για το φύλο του μωρού σας, ανάλογα με την εβδομάδα κύησης που βρίσκεστε όταν γίνει η εξέταση και τη θέση του μωρού.

Β’ τρίμηνο Εγκυμοσύνης ( 14η έως 26η εβδομάδα)

Το μωρό σας μεγαλώνει αρκετά, η κοιλίτσα αρχίζει να φαίνεται, το στήθος μεγαλώνει, η μέση σιγά σιγά ανοίγει, τα μαλλιά είναι πλούσια, τα νύχια πιο γερά από ποτέ και ένα πλήθος θετικών αλλαγών σας περιμένουν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το σώμα μας αλλάζει

Συνήθως το δεύτερο τρίμηνο σταματούν οι αδιαθεσίες και οι υπνηλίες και όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα της πρώτης περιόδου και ξαναβρίσκετε την ενέργειά σας. Οι περισσότερες εγκυμονούσες αξιολογούν το δεύτερο τρίμηνο ως το «ευκολότερο» τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οπότε απολαύστε το ταξίδι!

Σε αυτή τη φάση ίσως αρχίσετε να νοιώθετε τις κινήσεις το μωρού σας σαν ένα απαλό σκίρτημα., αφού η μήτρα σας έχει πλέον το μέγεθος ενός πεπονιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ομφαλό σας. Το μωρό σας ανταποκρίνεται στους έντονους εξωτερικούς ήχους, ακούει τη φωνή και την καρδιά σας και  αρχίζει να ανταποκρίνεται στο έντονο φως.

Το μουσικό μενταγιόν εγκυμοσύνης είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας σε αυτήν την φάση, καθώς παράγει μοναδικούς ήχους με κάθε κίνηση της μαμάς που ηρεμούν το μωρό.

Πλέον το έμβρυό σας έχει περισσότερες απαιτήσεις και το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτές. Η ροή του αίματος αυξάνεται και μέσω του πλακούντα τροφοδοτείτε το μωρό σας με οξυγόνο και όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Οι περισσότερες εγκυμονούσες παραπονιούνται για ανήσυχο ύπνο από την 16η εβδομάδα και έπειτα. Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης για να στηρίξετε σωστά το σώμα σας, ώστε να ξεκουράζεστε χωρίς να πιέζετε το έμβρυο. Προτιμάτε να φοράτε άνετα ρούχα και απαλά υφάσματα που δεν σας πιέζουν στην κοιλιά.

Το μωρό μεγαλώνει

Το μωρό σας προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου έχει μεγαλώσει αρκετά, έχει σχηματιστεί και μπορεί να κολυμπάει μέσα στο αμνιακό υγρό και αρχίζει να έχει τις περισσότερες ώρες το κεφάλι προς τα κάτω. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται σε συχνότητα, αλλά γίνεται ισχυρότερος σε ένταση.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, το ήπαρ και ο σπλήνας του εμβρύου παράγουν το αίμα του και αρχίζει να δημιουργείται ο μυελός των οστών που θα συμβάλει στο σχηματισμό του αίματος του εμβρύου.

Προσπαθήστε να ασκήστε ελαφρά έτσι ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη αύξηση βάρους και τον πόνο στη μέση και στη σπονδυλική στήλη. Προτιμήστε το κολύμπι και το χαλαρό περπάτημα. Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε τον εαυτό σας. Από την  22η  εβδομάδα αρχίζουν μικρές ανώμαλες και ανώδυνες συστολές (Braxton Hikx) οι οποίες μπορούν να γίνουν ορατές κοιτώντας την κοιλιά να συσπάται.

Ολοκληρώνοντας την 24η εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί όλα τα όργανα του εμβρύου.

Το δεύτερο τρίμηνο εκτός από τις εξετάσεις ρουτίνας που γίνονται σε κάθε επίσκεψη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και ο υπέρηχος β’ επιπέδου. Η εξέταση αυτή θα διαγνώσει σε μεγάλο ποσοστό ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου που είναι δυνατόν να συνδυάζονται με χρωμοσωμικές και μη διαταραχές. Επίσης πλέον θα διαγνωστεί με σιγουριά και το φύλο του εμβρύου.  Επιπλέον προς το τέλος του β’ τριμήνου, γίνεται η καμπύλη σακχάρου, μία εξέταση αίματος που στοχεύει στη διάγνωση του διαβήτη κύησης.

Γ’ τρίμηνο Εγκυμοσύνης – Η τελική ευθεία

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, από την 28η έως την 40η εβδομάδα, είναι μία περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης κι εξέλιξης για το μωρό σας.

Το μικρούλι σας θα συνεχίσει να παίρνει γρήγορα βάρος, ώστε μέχρι τη γέννησή του να ζυγίζει περίπου 3.000 – 3.600 γραμμάρια. Θα αναπτύξει μία ρουτίνα ύπνου και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πότε είναι ξύπνιο και κουνιέται και πότε κοιμάται ήσυχα. Στο τρίτο τρίμηνο, το μωρό σας αρχίζει να προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός μήτρας, παράδειγμα θα δείτε στον υπέρηχο να πιπιλάει τον αντίχειρά του ή να κάνει κινήσεις πιπιλίσματος με το στόμα του, ώστε μέχρι να γεννηθεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει.

Αρκετές σωματικές αλλαγές θα βιώσετε το διάστημα αυτό, αφού το βάρος σας θα αυξάνεται λόγω της ανάπτυξης του μωρού σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι σας κόβεται η ανάσα, αφού το μωρό σας πιέζει με τις κινήσεις του το διάφραγμα και τους πνεύμονές σας. Ακόμη και μία σύντομη βόλτα γύρω από το σπίτι σας ή το ανέβασμα ενός ορόφου με τις σκάλες θα σας φαίνεται αρκετά κουραστικό.

Συμβουλές για την τελική ευθεία της εγκυμοσύνης

Ακούστε το σώμα σας και αξιοποιήστε την να μειώσετε τους ρυθμούς σας και να ελαττώσετε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Παρακολουθήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού για να μάθετε ορισμένα μέτρα ανακούφισης και ασκήσεις για τη διαδικασία του τοκετού. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να είστε χαλαρή και χαρούμενη. Ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο.

Ξεκινήστε να συλλέγετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για τη διαδικασία του τοκετού. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθείτε με την προετοιμασία του χώρου που θα ζει το μωρό σας, δηλαδή το δωμάτιο βρεφικό κρεβάτι και συρταριέρα, το σετ προίκας μωρού,  ετοιμάστε τα πρώτα του ρουχαλάκια και φορμάκια για αγόρι ή φορμάκια για κορίτσι, το καροτσάκι του, το κάθισμα αυτοκινήτου του. Δώστε μεγάλη σημασία στα προϊόντα που θα επιλέξετε μιας και θα σας συνοδεύουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού σας.

Να κοιμάστε στο πλάι για να νιώθετε άνετα τη νύχτα. Βάλτε μαξιλάρια για να στηρίξετε τα πόδια σας και την πλάτη σας. Να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και να παίρνετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είστε όσο το δυνατό πιο ξεκούραστη καθώς πλησιάζετε προς τη γέννα.
Τηρήστε τις εβδομαδιαίες επισκέψεις προγεννητικού ελέγχου, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί τόσο τη δική σας ανάπτυξη, όσο και την ανάπτυξη του μωρού, καθώς πλησιάζετε στη στιγμή της γέννας. Το να γνωρίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να χαρείτε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας.

Οι τελευταίες εξετάσεις

Η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος και άλλη μία μεγάλη εξέταση περιμένει εσάς και το μωράκι σας κατά το τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για έναν υπερηχογραφικό έλεγχο με τη μέθοδο Doppler. Με αυτή τη μέθοδο ο γιατρός εξετάζει τη ροή του αίματος τα αγγεία στην οθόνη του μηχανήματος «χρωματίζονται» μπλε και κόκκινα. Παρακολουθώντας τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα αγγεία εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την επάρκεια της αιμάτωσης του μωρού.

Εάν η αιμάτωση του μωρού κριθεί ως ανεπαρκής, τότε ενδέχεται να συστηθεί να επισπευσθεί ο τοκετός, προκειμένου αυτό να μην κινδυνεύσει. Συνήθως, ο πρώτος ενδελεχής έλεγχος της ροής του αίματος σε συγκεκριμένα αγγεία γίνεται με το Υπερηχογράφημα Doppler μεταξύ των 32 και 33 εβδομάδων κύησης.

Η κατάσταση του εμβρύου ελέγχεται και με το Καρδιοτοκογράφημα (Non Stress Test – NST). Στο καρδιοτοκογράφημα η συχνότητα του καρδιακού παλμού του μωρού, οι κινήσεις του μωρού και οι συσπάσεις της μήτρας καταγράφονται σε μια ταινία χαρτί. Από τις πληροφορίες αυτές ο ιατρός εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση του μωρού και τη δραστηριότητα της μήτρας.

Η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος και το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας ξεκινάει.

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button