Βαλίτσα για το μαιευτήριο. Τι να πάρω μαζί μου;

Βαλίτσα για το μαιευτήριο. Τι να πάρω μαζί μου;

Οι μέρες πλησιάζουν και η τσάντα του μαιευτηρίου, σας περιμένει να την ετοιμάσετε. Τι να βάλετε μέσα και τι μπορείτε να αφήσετε στο σπίτι;

Μόλις φτάσετε στο μαιευτήριο θα χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή – θα κάνετε εσείς τη διαδικασία ή ο σύντροφός σας αν πονάτε πολύ και σας πάρουν κατευθείαν για την προετοιμασία. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας τα χαρτιά που θα σας χρειαστούν, αλλά γενικά καλό είναι να έχετε μαζί σας:

Ταυτότητα
Το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο και το ΑΜΚΑ σας
Το ιατρικό σημείωμα από τον γυναικολόγο σας (αν σας έχει δώσει κάτι ανάλογο)

Στο www.super-baby.gr Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τσάντες με μεγάλη χωρητικότητα στην καλύτερη τιμή.

Για την ώρα του τοκετού
Θα ήταν καλό προς το τέλος του τρίτου τριμήνου να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας το είδος του τοκετού που θα θέλατε να έχετε. Τώρα πια και στα ελληνικά μαιευτήρια οι επίτοκες έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν σύμφωνα με τις επιλογές τους – εφόσον φυσικά δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που επιβάλουν συγκεκριμένες διαδικασίες! Τι θα μπορούσατε να έχετε λοιπόν μαζί σας:

Το ipod ή το mp4 με την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική.
Φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα.
Σνακ που θα σας δίνουν ενέργεια, όπως ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
Ένα μπουκαλάκι νερό.
Ένα σπρέι με νερό ή ένα πετσετάκι για να σας κάνει ο σύντροφός σας δροσερές κομπρέσες.
Έλαια αρωματοθεραπείας αν τα χρησιμοποιείτε για μασάζ.
Τις παντόφλες σας και ένα ζευγάρι απαλά καλτσάκια αν έχετε σκοπό να σηκώνεστε απ το κρεβάτι.
Πρακτικά ρούχα για τις μέρες και τις νύχτες
Κι όταν λέμε ρούχα δεν εννοούμε απαραίτητα «κανονικά» ρούχα, αλλά κάτι που μπορείτε να φορέσετε για να κυκλοφορήσετε νιώθοντας άνετα στους διαδρόμους του μαιευτηρίου. Τι θα μπορούσατε να επιλέξετε;

Μια απαλή και ζεστή μακριά ρόμπα, κατάλληλη για να καθίσετε στην καφετέρια ή να κάνετε βόλτα στο διάδρομο.
Μια ζακέτα για να φοράτε πρόχειρα επάνω απ τη πιζάμα ή το νυχτικό σας. Βάλτε στην τσάντα και ένα παντελόνι φόρμας με κορδόνι ή μαλακό λάστιχο και δυο τρία μπλουζάκια (είναι πιθανό να λερωθούν απ το γάλα τις πρώτες ώρες που «κατεβαίνει»). Πολλές γυναίκες προτιμούν να κάνουν βόλτες στους διαδρόμους ή στην καφετέρια με τη φόρμα τους αντί με το νυχτικό και τη ρόμπα.
Δύο σετ πιζάμες ή νυχτικά ή μακριές μπλούζες. Πρακτικά, οι πιζάμες δεν είναι η καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον για το πρώτο βράδυ που θα χρειαστεί να σας εξετάζει συχνά μια νοσοκόμα για τη ροή των λοχείων ή την τομή σας αν έχετε κάνει καισαρική. Απ την άλλη, το νυχτικό «μαζεύεται» συνεχώς ψηλά στα πόδια σας όταν είστε καθισμένη και στην περίπτωση που παραζεσταθείτε μπορεί να δυσκολεύεστε να ξεσκεπαστείτε και να καθίσετε άνετα την ώρα που έχετε επισκέψεις. Η καλύτερη επιλογή είναι πιζάμα για τη διάρκεια της ημέρας και νυχτικό ή ακόμη καλύτερα ένα μακρύ βαμβακερό μπλουζάκι για τη νύχτα. Ό,τι κι αν επιλέξετε θυμηθείτε πως θα πρέπει να έχει μεγάλο άνοιγμα μπροστά -κατά προτίμηση με κουμπιά- για να σας διευκολύνει στο θηλασμό.
Σκεφτείτε πρακτικά και επιλέξτε είτε λευκά νυχτικά, πιζάμες ή μπλούζα ή σκούρα χρώματα. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούν να πλυθούν σε μεγάλη θερμοκρασία για να βγουν τυχόν λεκέδες από αίμα και στη δεύτερη ακόμη κι αν μείνουν ίχνη των λεκέδων, δεν θα φαίνονται!
Δεν χρειάζεται να προνοήσετε για ρούχα για τη μέρα της εξόδου αφού θα μπορείτε να φορέσετε τα ρούχα με τα οποία ήρθατε! Μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες – ακόμη κι αν δεν έχετε πάρει πολλά κιλά, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες για να επανέλθετε στο κανονικό σας νούμερο.
Βολικά εσώρουχα

Πιθανότατα στο μαιευτήριο θα σας δώσουν εσώρουχα μιας χρήσης για τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι τόσο σφιχτά που να κρατούν σταθερά τις σερβιέτες (μπορεί να χρειαστείτε διπλή σερβιέτα τις πρώτες ώρες) στη θέση τους, βολεύουν όμως επειδή είναι πολύ πιθανό να λεκιαστεί με αίμα.
Έχετε μαζί σας τουλάχιστον 4-5 βαμβακερά εσώρουχα που να σας εφαρμόζουν καλά. Επιλέξετε εσώρουχα που μπορεί να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία – για τους ευνόητους λόγους!
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μερικά εσώρουχα μιας χρήσης για τις μέρες που θα παραμείνετε στο μαιευτήριο που είναι και οι μέρες με την εντονότερη ροή λοχείων.
Θα χρειαστείτε επίσης τουλάχιστον δύο σουτιέν θηλασμού και μπόλικα επιθέματα για τις διαρροές.
Παντόφλες – παπούτσια – κάλτσες

Για τις μέρες που θα μείνετε στο μαιευτήριο θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι σαγιονάρες για το μπάνιο σας και ένα ζευγάρι παντόφλες ή/και μαλακά μοκασίνια για τις… βόλτες σας.
Στα μαιευτήρια γενικά έχει ζέστη οπότε δεν θα χρειαστείτε πολλές κάλτσες, επειδή όμως μετά τον τοκετό (ή κατά τη διάρκεια των ωδινών) θα είστε κουρασμένη και εξαντλημένη είναι πιθανό να παγώνουν τα πόδια σας. Ένα ζευγάρι απαλά καλτσάκια θα είναι ιδανικά.
Καλλυντικά – είδη τουαλέτας

Ενυδατικό για τα χείλη (μετά τη διαδικασία του τοκετού οι περισσότερες νέες μαμάδες έχουν σκασμένα χείλη)
Σαμπουάν και σφουγγάρι – αφρόλουτρο είναι πιθανότατα πως θα βρείτε στο μαιευτήριο. Το πιθανότερο είναι πως στο μαιευτήριο θα σας δώσουν και πολλά δείγματα αφρόλουτρων και σαμπουάν για το μωρό αλλά και υγρού σαπουνιού για την ευαίσθητη περιοχή, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά.
Σερβιέτες για μεγάλη ροή ή ειδικές για ακράτεια για τις πρώτες μέρες – θα σας δίνουν καθημερινά απ το μαιευτήριο, οι δικές σας όμως θα είναι πιθανότατα πιο πρακτικές και άνετες
Αν δεν πρόκειται να έχετε μονόκλινο δωμάτιο μπορείτε να έχετε μαζί σας πλαστικά καλύμματα μιας χρήσης για την τουαλέτα – το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα χρειαστείτε, έχετέ τα όμως μαζί σας για κάθε περίπτωση!
Βούρτσα, λαστιχάκια ή κορδέλα για τα μαλλιά
Κρέμα προσώπου, σώματος, αποσμητικό
Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα
Λιπ γκλος και ρουζ – θα νιώσετε ακόμη καλύτερα αν περιποιηθείτε λίγο τον εαυτό σας!
Για να περνάει η ώρα…

Mp4 ή ipod για ν ακούτε τη μουσική που σας χαλαρώνει και σας ηρεμεί.
Ένα περιοδικό για μωρά και μαμάδες για να ξεφυλλίζετε.
Ένα βιβλίο για τυχόν βραδινές αϋπνίες – οι άγνωστοι θόρυβοι, το άγχος, η υπερένταση και οι ορμονικές αλλαγές δυσκολεύουν πολλές νέες μανούλες να κοιμηθούν το βράδυ.
Και φυσικά τον τηλεφωνικό σας κατάλογο ώστε να μπορέσετε να ενημερώσετε τους φίλους και τους συγγενείς για το νέο μέλος της οικογένειας!
Για να κοιμάστε καλύτερα…

Μια μάσκα για τα μάτια και ωτασπίδες μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ ώστε να ανακτήσετε γρηγορότερα τις δυνάμεις σας.
Αν έχετε χώρο στη βαλίτσα μπορείτε να βάλετε το αγαπημένο σας μαξιλάρι μέσα! Ιδανική επιλογή είναι ένα μαξιλάρι σε σχήμα μισοφέγγαρου το οποίο μπορεί να έχει πολλές χρήσεις: για να κοιμάστε, για να κάθεστε πιο βολικά, ειδικά αν έχετε ράμματα στο περίνεο, και για το θηλασμό του μωρού σας.

Πότε να ετοιμάσω τη βαλίτσα; Καλό είναι να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα του μαιευτηρίου λίγο πριν «μπείτε» στο μήνα σας. Κι αυτό για να μην χρειάζεται να αγχωθείτε με τα πρακτικά την ώρα που ξεκινούν οι πόνοι και ετοιμάζεστε για την αναχώρηση προς το μαιευτήριο. Επειδή όμως δεν είναι πάντα δυνατόν να τα έχετε όλα πακεταρισμένα εβδομάδες πριν, μπορείτε να κάνετε τη βασική προετοιμασία και να ετοιμάσετε έναν κατάλογο με τα είδη που χρειάζεται να προσθέσετε την τελευταία στιγμή.

Μην ξεχνάτε…
Καλή η οργάνωση, αλλά δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για το περιεχόμενο της βαλίτσας αφού ότι παραπάνω χρειαστείτε θα μπορούν να σας το φέρουν οι δικοί σας ή να το αγοράσετε στα καταστήματα που υπάρχουν μέσα ή γύρω από τα μαιευτήρια.

 

Πηγή: happymom.gr

Call Now Button